18 december 1964 – ‘K EN W’ VOLLEDIG UITGEBRAND

Den Haag – In het centrum van Den Haag is het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen (kortweg: K en W) volledig uitgebrand. Het zalencomplex was net een paar maanden dicht voor een renovatie. Het pand is in eigendom van de vastgoedhandelaar Zwolsman.

Gebouw voor kunsten en wetenschappen in Den Haag na de brand. Fotograaf: Joop van Bilsen, Nationaal Archief/Anefo. Licentie: Public Domain

Lees verder: K en W uitgebrand in Den Haag

 

18 december 1962 – ROTTERDAMSE HAVEN; MET 25.000 SCHEPEN DE GROOTSTE VAN DE WERELD?

Rotterdam – Feest in de Rotterdamse haven als het 25.000ste schip van dat jaar aanmeert. Het is hét moment dat de Rotterdamse burgemeester Van Walsum toch wel met zekerheid durft te zeggen dat zijn Rotterdam de grootste haven van de wereld heeft. Of toch niet?

Het hele probleem zat hem in het feit dat je de ‘grootte’ van de haven op meerdere manieren kan berekenen; overslag, oppervlakte of het aantal schepen dat langskomt.

Toen op 18 december 1962 het 25.000ste schip van dat jaar binnen zou komen, was het voor burgemeester Van Walsum van Rotterdam om alle schroom van zich af te schudden. Rotterdam is de grootste. Het is groter dan New York, de oude koploper.

Tegelijkertijd zorgde het record van ’25.000ste schip in Rotterdam’ van dat jaar ook voor wat opmerkelijke problemen. Aan het einde van de middag, toen het magische getal dichter- en dichterbij kwam, lagen schepen buitengaats te wachten, om maar in aanmerking te komen voor de titel.

“Tussen drie en vier uur kwamen er maar drie meer, tussen vier en vijf maar twee. Er waren er toen nog twee ndoig en de laatste zou de 25.000ste zijn. Frappant toeval op dat oment: de loodsboot liet weten, dat hij nog maar één loods beschikbaar had en dat het andere schip, het 25.000ste moest wachten op een loods van de nieuwe onderweg zijnde ploeg.” (Het Vrije Volk, 19-12-1962)

Een Brits vrachtschip was het wachten beu en voer daarop de haven in. En om 17:40.21 uur passeerde de Zweedse erts-olietaker Tosterö als 25.000ste schip van dat jaar de officiële meldingspost bij Hoek van Holland. Kapitein Stig Ehrlander werd in het zonnetje gezet door het stadsbestuur. Zijn reactie: ‘Ik ben blij, maar ik heb het nu wel druk. Mooie haven overigens’.

Kapitein Stig Ehrlander, van de Zweedse erts-olietanker Tosterö, staat in de Burgerzaal met een aan hem gegeven Delfts Blauw-bord van de Gemeente Rotterdam. Foto: Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam

Burgemeester Van Walsum verklaarde verder dat Rotterdam mogelijk al jaren een stuk groter was dan New York, als je het op een bepaalde manier bekijkt. New York rekende ook de overslag van New Jersey mee, terwijl Rotterdam de cijfers van Schiedam, Vlaardingen en Dordrecht buiten beschouwing liet.

De Rotterdamse haven kende in 1962 een overslag van 97 miljoen ton. Tegenwoordig is dat 467 miljoen ton.

 

18 december 1975 – ZILVEREN CAMERA VOOR VINCENT MENTZEL

Rotterdam – De in Rotterdam werkende persfotograaf Vincent Mentzel krijgt een van de belangrijkste prijzen voor de foto-journalistiek: de zilveren camera. Hij krijgt de prijs voor een opvallende foto van premier Den Uyl. Die zit tijdens rellen in Suriname weggescholen achter een bureau, maar belt tegelijkertijd met Nederland om hier een binnenbrandje te blussen. De prijs wordt uitgereikt in Rotterdam.

 

18 december 2002 – ROTTERDAMSE TERREURVERDACHTEN VRIJGESPROKEN

Rotterdam – De rechtbank in Rotterdam spreekt vier verdachten vrij van betrokkenheid en het voorbereiden van een terroristische aanslag. Drie van de vier waren opgepakt in Rotterdam, twee dagen na de aanslagen in New York. Doel van de aanslag zou de Amerikaanse ambassade in Parijs zijn geweest. Volgens de rechter waren er geen rechtmatige gronden om de mannen op te pakken en hun huizen te doorzoeken.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.