18 mei 1988 – ‘VADERTJE DREES’ OVERLEDEN

Den Haag – Op 18 mei 1988 wordt bekend dat een van de populairste politici van Nederland, Willem Drees, is overleden. Hij overleed op 14 mei, op 101-jarige leeftijd, maar dat is stilgehouden, omdat de schoondochter van Drees een week eerder was overleden (zij verzorgde Drees intensief). Enkele dagen later wordt hij bijgezet in het familiegraf in Den Haag.

18 mei 1857 – EERSTE SPADE DIERGAARDE BLIJDORP DE GROND IN

Rotterdam – Met de aankoop van 22.000 kubieke meter zand begint de bouw van de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. In de maanden ervoor is er al een bestuur opgericht en zijn er een kleine duizend leden goedgekeurd, die elk 25 gulden in het jaar betalen. Ook zijn er mensen die grote bedragen overmaken, om de Zooölogische tuin mogelijk te maken.

18 mei 2007 – BOKITO ONTSNAPT IN BLIJDORP

Rotterdam – Op de dag dat Blijdorp min of meer 150 jaar oud is ontsnapt zilverruggorilla Bokito uit zijn verblijft. Hij takelt een vrouwelijke bezoeker enorm toe, totdat hij uiteindelijk verdoofd wordt.

18 mei 1899 – EERSTE VREDESCONFERENTIE DEN HAAG VAN START

Den Haag / Wassenaar – In Paleis Huis ten Bosch in (toen nog) Wassenaar begint de eerste vredesconferentie van Den Haag. De conferentie is een initiatief van de Russische Tsaar Nicolaas II. Tijdens de bijeenkomst maken vertegenwoordigers van 26 landen afspraken over de methoden van oorlogsvoering, zoals een verbod op het gebruik van gifgas en andere chemische wapens. Ook komt er een Permanent Hof van Arbitrage, om internationale conflicten op te lossen.

18 mei 1959 – SPARTA LANDSKAMPIOEN

Rotterdam/Amsterdam – Na een 0-4 overwinning in Amsterdam bij DWS mag Sparta zich landskampioen noemen. Doelpuntenmakers voor Sparta zijn Joop Daniëls (2x), Ad Verhoeven en Wim van der Gijp.

Lees verder: Sparta landskampioen na winst in Olympisch Stadion

18 mei 1966 – KONINGIN JULIANA BIJ OPENING DE DOELEN IN ROTTERDAM

Rotterdam – Met een galaconcert, deels opgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest, is schouwburg De Doelen in Rotterdam geopend. Onder de genodigden was ook Koningin Juliana, die werd begeleid door de Rotterdamse burgemeester Thomassen.

18 mei 1991 – SPELEN IN EEN (VRIJWEL) LEGE KUIP

Rotterdam – Op 18 mei 1991 spelen Roda JC en SVV tegen elkaar in de Kuip. SVV moet, omdat het eigen sportpark Harga niet geschikt is, al haar thuiswedstrijden in Rotterdam afwerken (soms ook op het Kasteel). Daar komt vrijwel geen publiek op af. De wedstrijd wordt bekeken door ongeveer 350 mensen. Dat is het laagste aantal dat ooit in De Kuip heeft gezeten tijdens een Eredivisiewedstrijd (in een wedstrijd die normaal toegankelijk is). SVV wint wel van Roda.

18 mei 2007 – BOKITO ONTSNAPT UIT BLIJDORP

Rotterdam – Op de 150ste verjaardag van Diergaarde Blijdorp (!) breekt de zilverrug Gorilla Bokito uit zijn hok. Een vrouw die dagelijks bij Bokito komt kijken, zou de oorzaak zijn. De vrouw wordt meegesleept. Onderweg laat hij haar los. De reuzenaap gaat daarna het restaurant in, waar verschrikte bezoekers zitten. De schietploeg van de dierentuin verdooft het dier.

18 mei 2013 – ANOUK HAALT TOP 10 IN FINALE EUROVISIE SONGFESTIVAL

Den Haag – Nadat Nederland acht jaar de finale niet wist te bereiken, lukt het Anouk plots wel om ook tot de finale van het Eurovisie Songfestival door te dringen. En met een negende plek doet ze het helemaal niet slecht. Het nummer Birds haalt ook plek 3 in de Top40 en de Nederlandse inzendingen worden plots weer serieus genomen. Na Anouk volgen Ilse DeLange en Douwe Bob.

18 mei 2014 – FC DORDRECHT PROMOVEERT NAAR DE EREDIVISIE

Dordrecht – Na een 3-1 overwinning op Sparta plaats FC Dordrecht zich voor een plekje in de Eredivisie. De ploeg stond maandenlang bovenaan in de Eerste Divisie en had halverwege het seizoen een voorsprong van 12 punten (!) op Willem II, maar werd toch geen kampioen (het was met meer dan 100 doelpunten, de meest scorende ploeg van Nederland). Via de playoffs lukt het wel. Het seizoen erna wordt FC Dordrecht laatste en degradeert het weer.