19 november 1421 – DORDTSE WAARD ONDER WATER NA ELISABETHSVLOED

Dordrecht – In de nacht van 18 op 19 november breken tijdens stormvloed de dijken van de Groote Waard. Een enorm gebied stroomt onder. In totaal worden 64 dorpen overspoeld. Hoeveel mensen er omkomen is niet duidelijk. Het dodental ligt tussen de 2.000 en 100.000 (maar waarschijnlijk meer richting de 2.000). De overstroming zorgt ervoor dat Dordrecht haar leidende functie in de regio kwijtraakt.

Lees verder: ‘Duizenden doden’ na overstroming bij Dordrecht

https://open.spotify.com/episode/5mlDWMYG9iNbhYb4XffnRH?si=AJOCW_rERCmkya3Fws9mLQ

19 november 2005 – DRIE DODEN BIJ CAFÉMOORD IN ROTTERDAM

Rotterdam – In het Rotterdamse eetcafé Inn & Out vindt op 19 november 2005 een feestje plaats. Kroegbaas ‘Appie’ is 34 jaar geworden. Maar het feest verandert rond twee uur in de nacht in een vreselijke hel wanneer overvaller Fernando Pires en zijn handlangers daar binnenvallen. Er vallen drie doden en één zwaargewonde. Uiteindelijk worden drie mannen tot levenslang veroordeeld. Een vierde verdachte wordt op de Kaapverdische Eilanden vrijgelaten, omdat het te lang duurde voordat hij voor de rechter kon verschijnen.

19 november 2006 – ADO-VITESSE GESTAAKT NA BESTORMING BOZE ADO-FANS

Den Haag – Als ADO in de thuiswedstrijd tegen Vitesse op een 3-0 achterstand komt zijn de supporters van de geplaagde club het zat. Ze bestormen het veld en lopen richting de hoofdtribune. De woede is gericht op het bestuur en met name trainer Frans Adelaar. Een dag eerder hadden supporters ook al de training verstoord. Een dag later stapt Adelaar op. Lex Schoenmaker neemt het over, maar hij kan directe degradatie niet voorkomen.

19 november 2015 – STRAATJE VAN VERMEER TERUGGEVONDEN IN DELFT

Delft – Onderzoekers hebben de exacte locatie ontdekt van het ‘Straatje van Vermeer’. Op het bekende schilderij staat de Vlamingstraat in Delft, ter hoogte van de nummers 40 en 42. Hoogleraar kunstgeschiedenis Frans Grijzenhout van de UvA onderzocht zeventiende-eeuwse archieftstukken. In die stukken staan gegevens over de breedte van het huis. In een van de huizen bleek een tante van Vermeer te wonen.

19 novmember 2021 – RELLEN IN ROTTERDAM NA DEMONSTRATIE TEGEN CORONAMAATREGELEN

Rotterdam – In het centrum van Rotterdam breken rellen uit na een demonstratie tegen de aangekondigde maatregelen tegen het coronavirus. Er wordt zwaar vuurwerk afgestoken op de Coolsingel. Bij de rellen worden agenten dusdanig in het nauw gedreven dat gericht wordt geschoten. Er raken vier mensen gewond door politiekogels. In de nacht na de rellen worden 51 mensen opgepakt.

9