19 oktober 1982 – RSV MOET WEER HANDJE OPHOUDEN BIJ OVERHEID; TOPMAN WEG

Rotterdam – Topman Stikker van Rijn-Schelde-Verolme stapt op bij de scheepsbouwer. Hij vertrekt vanwege ‘het klimaat dat bij het bedrijf is ontstaan’. De Raad van Bestuur presenteert vandaag ook een rapport waarin staat dat er weer flink gesaneerd moet worden bij het bedrijf. Dat kost 1.000 banen. Ook moet de overheid weer inspringen voor 200 tot 375 miljoen gulden. In de jaren ervoor had de overheid al voor meer dan 2 miljard gulden in het bedrijf gepompt.

19 oktober 1593 – ‘ONTDEKKER VAN DE TULP’ VESTIGT ZICH IN LEIDEN

Leiden – Charles de l’Écluse (Carolus Clusius) vestigt zich in Leiden. Hij is dan al een internationaal bekend Botanicus. Hij neemt onder andere een tulp mee, die hij plant in de Botanische tuin van de Universiteit van Leiden. De plant zorgt voor een ware gekte in Nederland en maakt nog altijd deel uit van het Nederlandse cultuurgoed.

Lees verder: Komt de tulp ook naar Leiden?

19 oktober 1958 – MOERKAPELSE KERKGEMEENTE OPGELICHT DOOR FANTAST

Moerkapelle – In het plaatsje Moerkapelle schijnt de plaatselijke Hervormde Kerk wekenlang opgelicht te zijn door een fantast. Een 19-jarige man uit Den Haag, die zich voordeed als een theologie-student, heeft meerdere keren de dienst geleid. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De man uit Den Haag dook een paar weken eerder op om de pas gerestaureerde kerk van Moerkapelle te bekijken. Hij vertelde het verhaal dat hij een weekblad vertegenwoordigde en maakte foto’s van de kerk. Ook liet hij doorschemeren dat hij op de theologische opleiding zat.

Hervormde Kerk – Moerkapelle, Foto: Nationaal Archief/Anefo

Omdat de dominee binnenkort zou vertrekken, heeft het kerkbestuur een afspraak gemaakt. Hij verscheen op 14 september voor het eerst op de kansel en daarna nog drie keer. Veel gemeenteleden waren onder de indruk van zijn preken. Later blijkt dat de 19-jarige man teksten van andere predikanten had geleend. Zijn veel te grote kostuum was van een vriend geleend.

De jongeman had gezegd dat hij binnenkort benoemd zou worden tot gestichtspredikant in Ermelo. Toen men weken later het verhaal gingen controleren, bleek dat er niets van waar was.

De Moerkapellenaars zijn verdeeld over de hele affaire. De een kan er hartelijk om lachen dat de Hervormde Kerk zo beet is genomen, terwijl de ander spreek over een ‘blamage’.

Bron: Fantast preekt van de kansel, Het Vrije Volk, 23-10-1958

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.