02 januari 1981 – GIF IN WATERLEIDING WESTLAND

Monster – In het waterleidingnet van het Westland is het landbouwgif Methylbromide aangetroffen. Zo’n 1300 gezinnen van Wateringen, Naaldwijk, De Lier, Monster, ’s Gravenzande en Maasland hebben mogelijk het middel binnengekregen, ‘ook al gaat het maar om enkele duizendsten van een milligram per liter drinkwater’. De overheid stelt flessen water beschikbaar. Methylbromide is een grondontsmettingsmiddel. Een paar dagen later wordt het middel verboden.

Lees verder: Tuinders Westland aan het bronwater na vervuiling met methylbromide

02 januari 1980 – ELF DODEN BIJ BRAND IN ROTTERDAM

Rotterdam – Bij een korte hevige brand in de Rotterdamse Oleanderstraat (Bloemhof) komen elf mensen om het leven. Onder de slachtoffers zijn zeven kinderen. “Drie minuten na de melding waren we al ter plekke, maar het vuur sloeg de woning al uit”, zegt de brandweer in het Reformatorisch Dagblad van 2 januari 1980.

Het is de grootste woningbrand in Rotterdam sinds de Tweede Wereldoorlog, als je kijkt naar het aantal slachtoffers.

Lees verder: Familie komt om het leven bij vuurzee in Rotterdam-Bloemhof

02 januari 2002 – MINISTER ZALM GEEFT EERSTE EURO UIT IN HAAGSE WINKEL

Den Haag – In een lampenwinkel aan de Grote Markt in Den Haag geeft minister Zalm van Financiën symbolisch de eerste euro uit. Dat is geen toeval, want in 1989 deed toenmalig minister Ruding het ook al met de ecu. In 1998 deed bankdirecteur Wellink er de eerste betaling met een eurocheque. Het grote publiek kon sinds nieuwjaarsnacht de euro’s uitgeven en pinnen.