22 januari 1798 – ROTTERDAMMER LEIDT STAATSGREEP IN BATAAFSE REPUBLIEK

Rotterdam/Den Haag – Drie jaar lang, na de Franse inval in Nederland, had de nieuwe Nationale Vergadering geprobeerd een nieuwe Grondwet voor het land te regelen, maar elke keer liep het op niks uit. De nieuw verkozen voorzitter, de Rotterdamse wijnkoper Midderingh, laat op 22 januari politieke tegenstanders oppakken. Vervolgens werd een nieuwe Nationale Vergadering samengesteld. Binnen drie maanden ligt er een nieuwe grondwet op tafel, die door de volksvertegenwoordiger wordt goedgekeurd.

22 januari 1536 – ‘JANTJE VAN LEIDEN’ ONTHOOFD IN DUITSLAND

Leiden – De in Leiden geboren Johan Beukelszoon (beter bekend als Jan van Leiden) wordt in Münster ter dood gebracht. Hij was een rondtrekkende prediker van de wederdopers en later zelfbenoemd koning van het wederdorpse koninkrijk in Münster.  Hij staat bekend als een verkoper van mooie praatjes, waar het huidige spreekwoord ‘Je ergens met een jantje-vanleiden van afmaken’ vandaan komt.

Executie van Jan van Leiden (1536). Illustratie in een boek van Lambertus Hortensius (1548)

Lees verder: Voormalig ‘Koning’ Jan van Leiden ter dood gebracht in Münster

22 januari 1965 – MILITAIREN KOMEN OM NA JOYVLUCHT VANAF VALKENBURG

Katwijk – Twee militairen van de vliegbasis Valkenburg komen om het leven tijdens een ongeautoriseerde vlucht met een Neptune-helikopter. De twee mannen hadden na een avondje stappen het idee opgedaan om een stukje te gaan vliegen, ook al hebben ze geen brevet. Kort na de start verliezen ze de controle over het toestel en stort het in zee.

22 januari 1970 – HAAGSE POPBAND SHOCKING BLUE OP 1 IN VERENIGDE STATEN

Den Haag – De Haagse rockband Shocking Blue heeft een Europese primeur. Met het nummer Venus slaagt de groep erin om als eerste Europese band (van het vasteland) de nummer 1 plek van de Amerikaanse Top Hundred Cash Box te halen. Op een andere belangrijke lijst (Billboard) staat Shocking Blue voor de derde week op rij op de tweede plek.

22 januari 2000 – DORDTSE VOETBALLER SCOORT EERSTE OFFICIËLE GOAL NIEUW MILLENNIUM

Dordrecht – Romeo Wouden, vleugelaanvaller van Dordrecht’90, gaat de boeken in als de maker van het allereerste doelpunt in het Nederlandse betaald voetbal van het nieuwe millennium. In de thuiswedstrijd tegen VVV maakt hij na 4 minuten de openingstreffer. Ook de tweede goal van het nieuwe millennium is van Dordtse makelij. Nico Jalink maakt de 2-0. De derde goal wordt gemaakt bij Telstar – Veendam. Dordrecht’90 wint de wedstrijd met 4-2.

22 januari 2002 – JULES DEELDER TEN ONRECHTE DOODVERKLAARD

Rotterdam – De Rotterdamse nachtburgemeester Jules Deelder is ten onrechte doodverklaard op de website van RTV Rijnmond. Meerdere andere nieuwsbronnen namen het nieuws over. De website van RTV Rijnmond bleek gehackt te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *