28 mei 1997 – PRESIDENT CLINTON BEZOEKT ROTTERDAM, DEN HAAG EN DELFT

Rotterdam – Voor de eerste keer in de geschiedenis bezoekt een Amerikaanse president tijdens zijn regeringsperiode Rotterdam. Bill Clinton komt naar Nederland ter ere van het 50-jarig jubileum van het Marshall-plan. Clinton bezoekt ook Den Haag en Delft. De maatregelen zijn wel omvangrijk; zo worden snelwegen afgesloten en is er een vaarverbod, tijdens een herdenkingsplechtigheid op de Nieuwe Maas.

In een aflevering van de Dagvantoen-podcast spraken we vorig jaar nog met oud-burgemeester Peper over het bezoek. 

Dagvantoen-podcast no.21 – Welcome to Rotterdam, mister President

28 mei 1971 – HAAGSE DIENSTPLICHTIGE KRIJGT TWEE JAAR CEL VOOR LANG HAAR

Den Haag – De Haagse Rinus Wehrmann krijgt twee jaar cel omdat hij als dienstplichtige weigert om zijn lange haren te laten knippen. De veroordeling zorgt voor een golf van protesten, omdat in Denemarken, Zweden en Duitsland lang haar wel is toegestaan in het leger. De Tweede Kamer gaat alsnog akkoord met een wetswijziging en de straf voor Wehrmann wordt grotendeels ingetrokken.

Lees verder: Haagse dienstplichtige 2 jaar de cel in voor lang haar

Rinus Wehrmann in uniform. Maker: Onbekend, Nationaal Archief/Anefo

28 mei 1968 – ROTTERDAMSE KUNSTSCHILDER KEES VAN DONGEN OVERLEDEN

Monte Carlo/Delfshaven – In zijn woonplaats Monte Carlo overlijdt de Rotterdamse kunstschilder Kees van Dongen. De 91-jarige portrettist woonde een groot deel van zijn leven in Frankrijk, waar hij bevriend raakte met artiesten als Matisse, Picasso en Modigliani.

28 mei 1995 – SUPPORTERS OP DE VUIST BIJ STUDIO’S RTL4

Rotterdam – Supporters van de harde kern van FC Utrecht en Feyenoord zijn uitgenodigd voor het RTL-praatprogramma Lief en Leed, om te praten over voetballiefde en supportersgeweld. Vlak voor de uitzending meldt een groep Ajacieden zich bij de studio en dringen het RTL-gebouw binnen. De uitzending wordt geschrapt, iedereen gaat naar buiten en daar gaat de matpartij verder. De schade aan het RTL-pand bedraagt tienduizenden guldens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *