30 juni 2003 – BEJAARDENFLAT ONTRUIMD VANWEGE SCHEUREN IN DE GEVEL

Hellevoetsluis – Tientallen bejaarden moeten halsoverkop hun huis uit als in een appartementencomplex scheuren blijken te zitten. Die waren al bekend, maar als maatregelen niet voorkomen dat de scheuren groter worden, moeten de ouderen hun huis uit. Uit onderzoek blijkt dat er te weinig bewapening zit in bepaalde vloerdelen. Daardoor buigt de vloer soms door. De bewapening was ‘vergeten’ bij de bouw. Vlak voor Kerstmis mogen de mensen weer naar huis.

30 juni 1945 – EINDELIJK WEER TOPVOETBAL IN DE KUIP

Rotterdam – In het Feyenoordstadion zien 63.000 toeschouwers hoe het Nederlands Elftal 3-0 klop krijgt van een team bestaande uit Engelse soldaten. Oranje speelde niet slecht, schrijven de kranten, en eigenlijk ging het daar ook niet om. Er werd weer gevoetbald!

Faas Wilkes was volgens de kranten de beste spelers aan Nederlandse kant. Hij schoot een keer op de paal. De kranten waren lovend over de rechtsbinnen:

“Hij heeft zich tot een speler van internationale klasse ontwikkeld en terecht roemde captain Hapgood na de wedstrijd zijn capaciteiten.” (Het Vrije Volk, 02-07-1945)

“Een prachtige, leerrijke en voor de toekomst hoopvolle wedstrijd, waarin de jeugdige Wilkes zich een speler heeft getoond, die een grootse voetbalcarrière tegemoet gaat” (Bondscoach Herberts in Het Binnenhof, 02-07-1945)

30 juni 1862 – EERSTE VATEN MET OLIE ARRIVEREN IN ROTTERDAM

Rotterdam – Het eerste schip met olie vaart de haven van Rotterdam binnen. Het gaat dan nog om vaten met petroleum. De eerste opslagplaats is aan de Boompjeskade in een oud pakhuis. Dat gebeurt bij Pakhuismeesteren, een bedrijf dat later zal uitgroeien tot Vopak. Dat het opslaan van olie in een pakhuis gevaarlijk is, blijkt later pas. Een paar maanden later stelt de gemeente Rotterdam al de eerste eisen: opslagplekken moeten door de gemeente worden goedgekeurd.

Met dank aan Middag aan de Maas van RTV Rijnmond. Lees hier meer over het eerste olietransport.