31 oktober 1927 – ‘DE HEF’ IN GEBRUIK GENOMEN

Rotterdam – In Rotterdam maakt voor het eerst een trein gebruik van de nieuwe Koningshavenbrug, ook wel de ‘Hef’ genoemd.

Lees verder: ‘De Hef’ voor het eerst gebruik door treinverkeer

31 oktober 1573 – SPANJAARDEN BELEGEREN LEIDEN

Leiden – De Spaanse veldheer Francisco de Valdez meldt zich met zijn leger voor de stadspoorten van Leiden. De belegering duurt bijna een jaar (met een tussenpoos van april en mei). De Spanjaarden wilden de stad uithongeren, omdat een frontale aanval teveel levens kostte. Tijdens het beleg komt één op de drie Leidenaren om het leven door uithongering en de pest.

31 oktober 1974 – GIJZELING IN GEVANGENIS SCHEVENINGEN TEN EINDE

Scheveningen – Mariniers vallen de gevangenis van Scheveningen binnen. In een paar minuten maken ze een einde aan een gijzeling die dagen heeft geduurd. In de kerkzaal werden tientallen mensen dagenlang vastgehouden.

Lees verder: Gevangenisgijzeling Scheveningen na 108 uur beëindigd

31 oktober 1868 – GROTE RELLEN IN ROTTERDAM NA PROTESTEN VOOR BETERE LEEFOMSTANDIGHEDEN

Rotterdam – In Rotterdam vindt een ware veldslag plaats tussen arme Rotterdammers en de politie. Het is al dagen onrustig. Grote groepen mensen komen in protest omdat het gemeentebestuur de belastingen heeft verhoogt. Het leger wordt ingezet om de rust te herstellen. Actieleider De Vletter wordt veroordeeld tot tien jaar cel voor zijn rol in de rellen.

Lees ook: 150 jaar geleden: de Rotterdamse Vletter-oproer (RTV Rijnmond)