31 oktober 1927 – ‘DE HEF’ IN GEBRUIK GENOMEN

Rotterdam – Om 05:07 wordt in Rotterdam de Koningshavenbrug in gebruik genomen. De brug, nu beter bekend als ‘de Hef’, verbindt het Noordereiland met Rotterdam-Zuid en is de directe verbinding tussen Rotterdam en Dordrecht. De bouw van de bruggen tussen Rotterdam en Dordt begon al in 1867 (!). Voor de hefbrug lag er op deze plek een draaibrug.

 

31 oktober 1573 – SPANJAARDEN BELEGEREN LEIDEN

Leiden – De Spaanse veldheer Francisco de Valdez meldt zich met zijn leger voor de stadspoorten van Leiden. De belegering duurt bijna een jaar (met een tussenpoos van april en mei). De Spanjaarden wilden de stad uithongeren, omdat een frontale aanval teveel levens kostte. Tijdens het beleg komt één op de drie Leidenaren om het leven door uithongering en de pest.

31 oktober 1974 – GIJZELING IN GEVANGENIS SCHEVENINGEN TEN EINDE

Scheveningen – Op 31 oktober komt er een einde aan de tweede gijzeling in korte tijd in Nederland. In de gevangenis van Scheveningen overmeesteren vier gevangenen de aalmoezenier en het kerkkoor. De vier eisten dat een Palestijnse gevangene zich bij hen mocht voegen en dat ze het land konden verlaten. Maar de Palestijn weigerde en geen land wilde de gevangenen opnemen. Na 5 dagen werd de kerkzaal bestormd en de gijzeling beëindigd. De wapens die de gijzeling mogelijk maakte waren aangeleverd door een monnik.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.