04 februari 1982 – GIFVONDST GOUDERAK ‘VEEL GROTER DAN LEKKERKERK’

Gouderak – De gifvondst in het plaatsje Gouderak onder een nieuwbouwwijk is veel groter dan verwacht. Volgens Milieudefensie is de situatie veel erger dan in Lekkerkerk, waar een paar jaar eerder ook chemisch afval gevonden werd onder een nieuwbouwwijk. De ongeveer 100 woningen zijn ook in Gouderak afgebroken. Pas in 2011 stonden er nieuwe huizen.

Lees verder: Ook Gouderak is (deels) gebouwd op vervuilde grond

04 februari 1941 – GRONDLEGGER UNILEVER OVERLIJDT

Rotterdam/Nice – Samuel van den Bergh is in zijn woonplaats Nice overleden. Van den Bergh was begin 20ste eeuw een van de belangrijkste margarine-producenten van Europa. Samen met Anton Jurgens, vormde hij in 1927 de Margarine-Unie in Rotterdam. Later, na een fusie met de Lever-Brothers, werd dat bedrijf Unilever. Daarnaast was Van den Bergh ook actief in de politiek, zowel op lokaal als landelijk niveau. Van den Bergh was 76 jaar.

04 februari 1959 – HET BEGIN VAN DE FRIKA(N)DEL?

Dordrecht/Deurne – In het Brabantse Deurne komt Jan Bekkers (van de snackgigant Beckers) met een nieuwe snack na een reis door Amerika: de Frikandel. Maar is’ie wel nieuw? Later blijkt dat de fricadelle al vijf jaar eerder werd geïntroduceerd door de Dordtse slagersknecht Gerrit de Vries. Hij maakte populaire gehaktballen, die door een wijziging in de Warenwet niet meer verkocht mochten worden. Daarom maakte hij er lange worsten van, zonder het recept te veranderen. Op advies van een (van oorsprong Duitse) snackbarhoudster geeft hij ze de naam Fricadelle. De uitvinding is dus Dordts, maar toch blijft tot op de dag van vandaag 4 februari Internationale Frikandellendag.

04 februari 1982 – STAKINGEN TEGEN ZIEKTEGELDPLANNEN

Rotterdam  – Medewerkers van RDM in Rotterdam-Heijplaat hebben het werk neergelegd uit protest tegen de regeringsplannen rondom het ziektegeld. In de periode erna hebben ook andere bedrijven, vooral in de omgeving van Rotterdam, het werk neergelegd. De overheid wilde het ziektegeld terugbrengen tot 80%. Als iemand dan een week ziek is, krijgt hij maar 4 in plaats van 5 dagen uitbetaald.

04 februari 2008 – CHINEES VRACHTSCHIP WEER VLOTGETROKKEN BIJ MAASVLAKTE

Rotterdam – Een Chinees vrachtschip dat is gestrand bij de Maasvlakte wordt na drie dagen eindelijk losgetrokken. Bergingsbedrijf Smit heeft meerdere pogingen gedaan. Het schip was door een storm losgetrokken van de ankers en liep bij het Slufterstrand vast. Er kwamen vele duizenden mensen op af.