GOUDERAK – Onder een deel van het dorpje Gouderak (Krimpenerwaard) is een nog onbekende hoeveelheid landbouwgif en olie ontdekt. Het gaat om de woningen onder de Zellingwijk. Het is de bedoeling dat de bodem volgend jaar al gesaneerd gaat worden. 

Er is vandaag overleg geweest tussen de Provincie en de Inspectie voor Volksgezondheid. Daarbij is afgesproken dat de bestrijding van de verontreiniging hoog op het lijstje komt te staan voor het bodemsaneringsprogramma.

De vervuiling komt niet geheel als een verrassing. Toen de vervuiling van Lekkerkerk-West aan het licht kwam, kreeg de gemeente te horen dat er vuilstortingen hadden plaatsgevonden in de gemeente. Vier maanden geleden werden de eerste metingen gedaan en werd de verontreiniging ontdekt. 

Waarnemend burgemeester De Zeeuw van Gouderak zegt dat de huizen nog geen last hebben gehad van de verontreiniging. “De waterleidingen zijn niet aangetast en het drinkwater is goed”, zegt De Zeeuw tegen de Telegraaf. In Lekkerkerk was de waterleiding wel van buiten aangetast.  

Toch sluit de burgemeester niet uit dat gif en olie door de dijk de Hollandsche IJssel is ingestroomd. De gemeente heeft een commissie van bewoners samengesteld waarmee contact wordt gehouden.   

De Zellingwijk is gebouwd in een voormalige uiterwaard, waar in de jaren ‘50 en ‘60 op grote schaal is gedumpt, onder meer door Shell. Schepen hebben complete ladingen in het gebied gedumpt, ook in de nachtelijke uren. In de jaren ‘60 zijn er uiteindelijk ongeveer honderd rijtjeshuizen gebouwd.   

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieHoe ging het verder?

Waar aanvankelijk men uitging van een sanering in 1982, duurde het uiteindelijk nog jaren voordat er schot in de zaak komt. In de Dagvantoen-podcast legt oud-bewonerscommissie-voorzitter Ger Bouter uit hoe dat komt. “Geld. Er was een interim-wet bodemsanering aangenomen. Daarin stond dat de betrokken gemeente ook een paar procent van de kosten op zich moest nemen. Dat wilde de gemeente niet.”

In 1982 blijkt wel dat de hoeveelheid gif een stuk groter was dan in bijvoorbeeld Lekkerkerk. Het afgraven van het gif (onder de huizen, zoals in Lekkerkerk) is niet mogelijk, omdat het gif tot zes meter onder de grond zit. 

De bewoners krijgen te horen dat ze weg moeten en er ontstaat een spookwijk. De woningen worden gesloopt en in 1985 is er van de Zellingwijk niets meer over. “Maar daarna gebeurde er jarenlang niets”, liet Bouter weten in de Dagvantoen-podcast.

Pas in 2007 komt er schot in de zaak. De grond wordt gesaneerd (en vervolgens nog een keer, omdat de nieuwe grond ook vervuild bleek te zijn) en daarna worden de nieuwe woningen gebouwd. In 2012 worden de eerste woningen in gebruik genomen. Van de ongeveer honderd gezinnen uit de Zellingwijk keren er zes terug naar hun oude wijk. 

Bronnen: 

Het Vrije Volk – 18-11-1981 – Gif onder huizen in Gouderak ontdekt

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 16-11-2021

Verhaalnummer: 164

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *