05 oktober 1980 – AANVARING OP OUDE MAAS MET VEERPONT; 7 DODEN

Dordrecht – Bij een aanvaring tussen een binnenvaartschip en een veerpont tussen Dordrecht en Zwijndrecht komen zeven mensen om het leven. De veerpont wordt overvaren en komt ondersteboven in het water terecht. In de kajuit worden zeven mensen gered, die in een luchtbel zich in leven weten te houden.

Lees meer op: Tanker ramt veerboot bij Dordrecht; meerdere doden

05 oktober 1690 – HUIS OMSTREDEN BALJUW IN ROTTERDAM BESTORMD EN BESCHOTEN

Rotterdam – De zeer onpopulaire baljuw (politiechef en officier van justitie in één) heeft het zo bont gemaakt, dat een menigte het huis van de baljuw beschieten met kanonnen. Daarbij speelt de dood van een belastingcontroleur ook een grote rol. De rellen gaan de boeken in als de Kostermanoproer.

Kostermanoproer – Gemeentearchief Rotterdam(GAR/T,XXXIII 24)

Lees verder:  Woedende menigte schiet kanonnen af op huizen Leuvehaven

05 oktober 1971 – DIEVEN SLAAN TOE IN DORDRECHTS MUSEUM

Dordrecht – Dieven breken in bij het Dordrechts Museum en nemen vier panelen en drie schilderijen mee. De stukken zijn van onder andere Albert Cuyp en Aert van der Neer. Samen zijn de kunstwerken zo’n 155.000 gulden waard. De beveiliging van het museum blijkt uiterst belabberd te zijn.

Meisjesportret van Arnold Houbraken. Een van de gestolen werken. Foto: Dordrechts Museum

Lees verder: Dieven hebben het kinderlijk eenvouding bij Dordtse kunstroof

05 oktober 1991 – VAKBONDSACTIE OP HET MALIEVELD MET KWART MILJOEN DEMONSTRANTEN

Den Haag – Op het Malieveld in Den Haag vindt de grootste vakbondsactie uit de geschiedenis plaats. Zo’n 250.000 mensen voeren actie tegen plannen voor de WAO- en Ziektewet. Ook in de rest van het land wordt actie gevoerd, zelfs in de haven van Rotterdam, waar de rechter acties had verboden. Het kabinet Kok houdt wel vast aan de plannen en versobert de WAO en de Ziektewet.

Lees verder: Kwart miljoen mensen op Malieveld voeren actie tegen WAO-plannen