07 augustus 1942 – MISLUKTE AANSLAG OP DUITSE TREIN IN ROTTERDAM

Rotterdam – De verzetgroep De Nederlandse Volksmilitie pleegt een aanslag in Rotterdam. Het doel is een trein, die over het luchtspoor bij de Binnenrotte rijdt. Naast het spoor is een bom geplaatst.

RTV Rijnmond: “Maar de trein heeft vertraging en een spoorwerker rijdt op dat moment langs de rails. Hij ziet een koperdraadje dat naar een zwart kastje leidt. De man is er nauwelijks een meter vandaan en kan niet meer stoppen. Hij raakt de draad en wordt van z’n fiets geslingerd.”

Bij de aanslag raakt niemand gewond.

Reichscommissaris Seyss-Inquart is woedend en eist dat de verantwoordelijken zich binnen een week melden. In Brabant worden duizend vooraanstaande en bekende Nederlanders gevangen gehouden. Ze hebben het naar omstandigheden goed, maar zijn wel gijzelaars.

Er worden drie belangrijke Rotterdammers uitgekozen en twee mensen die een band hebben met koningin Wilhelmina. Als op 15 augustus de aanslagplegers zich nog niet gemeld hebben, worden de vijf gijzelaars doodgeschoten.

Onder de slachtoffers zijn de hoofdinspecteur van de politie in Rotterdam, de directeur van de Rotterdamse Lloyd en de sectrataris van de Nederlandse Unie. De andere twee zijn Graaf en Baron.

Nog dezelfde dag krijgen de nabestaanden de kleding en een afscheidsbrief thuisbezorgd.

Bekendmaking executie, augustus 1945. Museum Rotterdam 40-45 NU

Bron: RTV Rijnmond – Middag aan de Maas – Tekening van een mislukte aanslag in 1942

 

07 augustus 1994 – WERELDRUITERSPELEN DEN HAAG: MOOI, MAAR ERG DUUR

Den Haag – De wereldruiterspelen worden gehouden bij Den Haag. Het is het grootste sportevenement in Nederland sinds de Olympische Spelen van 1928. Er is ook Nederlands succes, want de 26-jarige Anky van Grunsven won goud met de kür op muziek. Een paar weken later komt de klap. Er blijkt een financieel tekort van zeker 3 miljoen en mogelijk zelfs 7 miljoen gulden te zijn. De Hippische Sportbond spreekt van een blamage.

 

07 augustus 1916 – GEVANGENENRUIL IN HOEK VAN HOLLAND

Hoek van Holland – Nadat het een paar keer eerder gebeurde in Vlissingen, wordt dit keer de gevangenenruil tussen Groot-Brittannië en Duitsland gehouden in Hoek van Holland. Dat gebeurt op de fruitsteiger. Daar worden achter gesloten deuren de gevangenen (vaak zwaargewonden) uitgewisseld. Er zijn wel journalisten bij, die uitgebreid verslag doen. In oktober en december volgen nog meer uitwisselingen. Vanaf de zomer van 1917 gaan de wisselingen door vanuit Rotterdam.

Meer van het Historisch Genootschap Hoek van Holland over de gevangenenruil

 

07 augustus 2018 – TOPCRIMINEEL KAREL PRONK DOODGESCHOTEN IN DELFT

Delft – In Koffiehuis Het Kalf in Delft wordt topcrimineel Karel Pronk doodgeschoten. Het gaat om een afrekening. Volgens de advocaat van Pronk was hij al jaren niet meer actief in het criminele circuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *