06 augustus 1974 – ONTSNAPTE MEESTERKRAKER DUIKT ONDER BIJ AGENTE

Rijswijk / Den Haag – Vandag in 1974 – Ophef aan de Schenkkade in de Haagse wijk Bezuidenhout, want na een politie-inval hebben agenten de bekende meesterkraker Aage M. opgepakt. Hij zat daar ondergedoken, nadat hij vier maanden eerder was ontsnapt uit de gevangenis.

“Meesterkraker” Aage M. bewerkt brandkast met thermisch lans ivm presentatie van zijn boek “Mijn nachten met de thermische lans”. Foto: Rob Bogaerts. Foto: Nationaal Archief/Anefo

Aage M. (Meinesz) stond bekend om zijn uiterst professionele kraken. Hij gebruikte daarvoor zijn beruchte ‘thermische lans’. Hij werd in de jaren ’70 veroordeeld tot 4,5 jaar cel, omdat hij bij een stel inbraken meer dan een miljoen gulden wist te bemachtigen.

Maar ook uitbreken uit de gevangenis was geen probleem. In april 1974 neemt hij de benen en vlucht hij richting Den Haag. Daar werd hij opgevangen door een agente uit Rijswijk, met wie Aage een relatie had. Korte tijd later neemt ze ontslag.

In de tussentijd verblijft Aage M. in Den Haag. In het huis aan de Schenkkade liggen allerlei vermommingen, zoals een nepbaard, om maar te verhullen dat hij de meesterkraker is. Hij reist zelfs naar België en Duitsland om daar ansichtkaarten naar de politie te sturen. Maar het dwaalspoor met ‘Groetjes van Aage’ werkt niet.

De politie is dan al getipt over de verblijfplaats in Den Haag. Als de telefoonlijn dan ook nog wordt afgetapt, krijgen rechercheurs Aage M. ook zelf te horen.

Op 6 augustus vallen meer dan 20 agenten het huis aan de Schenkkade binnen.

“Aage trok wit weg en stond als aan de grond genageld toen hij in zijn slaapkamer, waar hij juist was gewekt door voetstappen van rechercheurs op het dak, plotseling in de loop keek van het dienstpistool van hoofdinspecteur J. Posthumus (31), die de zorgvuldig voorbereide arrestatie leidde” (Telegraaf, 07-08-1974)

Aage M. zit alsnog zijn straf uit. Als hij weer vrij komt, dan gaat hij weer in de fout. Hij wordt opnieuw veroordeeld tot 30 maanden cel. In 1985 overlijdt hij.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.