08 juli 1654 – KRITIEK OP DE WITT VANWEGE BUITENSPEL ZETTEN WILLEM III

Den Haag – Het komt in de openbaarheid dat bij de ondertekening van de vrede tussen Engeland en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden het gewest Holland een apart, geheim, bijvoegsel had ondertekend. Daarin stond dat de zoon van de overleden Willem II (de pas 4-jaar oude Willem III) nooit tot stadhouder benoemd zou worden (er waren sterke banden tussen de Oranjes en de Stuarts, de tegenstander van de Britse leider Cromwell). Het zorgt voor veel kritiek op raadspensionaris Johan de Witt.

 

08 juli 1983 – BISSCHOP SIMONIS (ROTTERDAM) WORDT KARDINAAL SIMONIS

Rotterdam – Progressieve katholieken zijn er niet blij mee dat de Rotterdamse bisschop Simonis wordt benoemd tot aartsbisschop. Simonis staat bekend als behoudend tegenover zaken als abortus, homoseksualiteit en de rol van de vrouw in de kerk. Ook hulpbisschop Bär werd genoemd als kanshebber. Bij de benoeming in december 1983 zijn er protesten tegen de aanstelling van Simonis.

 

08 juli 2004 – GROOT DEEL KOENIGSCOLLECTIE WEER TE ZIEN IN BOIJMANS VAN BEUNINGEN

Rotterdam – In museum Boijmans van Beuningen is weer een groot deel te zin van de Koenigs Collectie, die in de Tweede Wereldoorlog was geroofd door de Duitsers. Na 1945 kwamen de kunstwerken in Rusland terecht. Als de 139 tekeningen en 3 prenten opduiken in Kiev gaat het museum in overleg en komen de stukken terug naar Nederland. Van de in totaal 2671 tekeningen en printen uit de collectie van de Joodse zakenman zijn er dan nog 351 niet in Rotterdam. Een deel hangt in Moskou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *