09 oktober 1628 – GIFMENGSTER VAN BRIELLE OP BRANDSTAPEL

Brielle – Maartje Willemsdochter uit Brielle wordt ter dood gebracht vanwege 15 moorden. Ze heeft bekend dat ze 7 echtgenoten en acht kinderen van het leven heeft beroofd. Ze loopt tegen de lamp als haar zevende echtgenoot van de ene op de andere dag zomaar omkomt en Willemsdochter de dag ervoor nog rattengif had gekocht.

Meer lezen: Brielse gifmengster op de brandstapel voor dertien moorden

09 oktober 1921 – EERSTE KLASSIEKER FEYENOORD-AJAX OP HOOGSTE NIVEAU: 2-2

Rotterdam – In Rotterdam wordt de eerste klassieker op het hoogste niveau gespeeld. Ajax wint met 2-3 in Rotterdam, maar die uitslag wordt later aangepast in een 2-2 gelijkspel (ploegen mochten toen nog achteraf protest indienen en op basis van verklaringen van bijvoorbeeld een aanvoerder, kon de uitslag alsnog aangepast worden, soms dagen na de wedstrijd).

Het omstreden moment is een afstandschot van de Amsterdammers:

“Even daarna een aanval der bezoekers, de bal wordt tegen den paal geschoten, waarna Moerman hem opvangt en wegwerkt. Volgens Ajax had de bal de doellijn gepasseerd en de scheidsrechter die op dat oogenblik bijna in het midden van het terrein was, geeft doelpunt.”

(De Maasbode, 10-10-1921)

Het protest van Feyenoord (toen nog met een ‘ij’) werd later gehonoreerd. Adriaan Koonings gaat de boeken in als de eerste Feyenoorder die op het hoogste niveau in de klassieker heeft gescoord voor de Rotterdammers.

De eerste wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax was eigenlijk al op 20 mei 1917, maar dat was in een lagere klasse.

09 oktober 1953 – LIJNBAAN GEOPEND IN ROTTERDAM

Rotterdam – Minister Witte van Wederopbouw en Volkshuisvesting opent in Rotterdam de eerste autoloze winkelstraat van Europa. Er staan 66 winkels. Het lijkt erop dat heel Rotterdam is uitgelopen.

“Honderden nieuwsgierige Rotterdammers zijn gisteravond door de Lijnbaan getrokken, zonder een winkel te hebben gezien. Dat waren dan de ongelukkigen, die eenmaal bij bosjes van tien door de politie toegelaten, in het midden van de mensenstroom belandden en zo – willoos en zonder pardon – voetje voor voetje mee werden gedrongen tot het andere einde van de Lijnbaan” (Het Vrije Volk, 10-10-1953)

Lijnbaan. Foto: Jan Voets, Nationaal Archief, Anefo