GORINCHEM – Gorinchem-Oost en Laag-Dalem worden ontruimd. Die mededeling had burgemeester IJssels vanavond voor de bezoekers van een van de drie informatieavonden in de wijk. Het waterpeil in de rivier de Merwede is nu zo hoog, dat de wijk onder water dreigt te lopen. Ook Boven-Hardinxveld wordt mogelijk ontruimd.

Op de bijeenkomsten in de Elzenhof in Dalem en De Oosterbliek in Gorinchem-Oost legde de burgemeester uit dat de dreiging zeer reëel is. Als de dijken van de Tielerwaard, waar Laag-Dalem het westelijke puntje van vormt, onder de waterdruk bezwijken, dat loopt het water eerst naar het laagste punt toe. En dat is het oostelijke deel van Gorinchem.

“Als het raak is, is het goed raak. Dat is dan geen Limburgse toestand meer, waar je nog door het water heen kan waden. Maar dat is dan echt een ramp.”

(Burgemeester IJssels)

Als de dijk tussen Vuren en Dalem breekt dan staat er binnen drie uur een laag van twee meter water in de huizen, liet IJssels weten. In het gebied wonen zo’n 9.500 mensen.

IJssels heeft op de bijeenkomsten meer maatregelen aangekondigd. Zo gaan de scholen deze week dicht en moeten mensen die bedlegerig zijn naar het Beatrix-ziekenhuis in Gorinchem. Boeren in de polder hebben de opdracht gekregen om het vee weg te brengen.

Morgen krijgen de mensen zelf nog de mogelijkheid om hun spullen te pakken en te vertrekken. Woensdag is er sprake van een evacuatieplicht. Zo’n tachtig leden van de Mobiele Eenheid zijn ondergebracht in De Nieuwe Kolfbaan om toe te zien op de evacuatie en te helpen. In de dagen daarna zullen zij de wijk bewaken.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieVolle sporthal

De informatieavond werd zeer druk bezocht. “In de sporthal van de Elzenhof zitten zo’n tweehonderd mensen”, schatte de verslaggever van Radio Rijnmond.

Het advies om te evacueren en een evacuatieplicht komt niet geheel als een verrassing. Tienduizenden mensen uit Limburg, Gelderland en Noord-Brabant moesten eerder al hun huis uit.

Een aantal mensen had het advies van burgemeester IJssels niet afgewacht en waren al begonnen met inpakken.

“Ik ben al vertrokken”, legt een van de aanwezigen in de Elzenhof uit aan Radio Rijnmond. “Ik ben al weg uit voorzorg.”

En andere mevrouw legt uit dat ze al een verblijfplaats heeft geregeld. “In Leerdam kunnen we terecht.”

De verwachting is dat morgen de exodus echt op gang gaat komen.

Een terugblik van Radio Rijnmond op de ontruiming van 1995

Boven-Hardinxveld

Ook in Boven-Hardinxveld is de situatie penibel, maar nog niet zo erg dat besloten is tot een evacuatie. Mogelijk volgt dat morgen.

Het water staat inmiddels tot aan de Rivierdijk. Boven-Hardinxveld, met 4.500 inwoners, ligt ingeklemd tussen de rivier de Merwede en het Kanaal van Steenenhoek. Voor de situatie aan de kanaalzijde is ernstig, zeggen bewoners van het dorp.

Dit verhaal maakt deel uit van een serie over de ontruiming van Boven-Hardinxveld en Gorinchem in januari 1995. Klik hier voor het tweede deel


Bronnen:

Trouw – 30-01-1995 – Land van Maas en Waal bedreigd

Het Parool – 30-01-1995 – Situatie langs de rivier kritiek

Het Parool – 01-02-1995 – Waaldijk staat op doorbreken

Gorcumse Courant – 01-02-1995 – Gorcum-Oost neemt geen risico

Radio Rijnmond – 30-01-1995 t/m 02-02-1995 – Diverse nieuwsuitzendingen

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 29-01-2020

Verhaalnummer: 141Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *