SCHIEDAM – In het Beatrixpark in Schiedam is een 10-jarig meisje met geweld om het leven gebracht. Haar lichaam werd naakt in de bosjes gevonden. Waarschijnlijk is ze ook seksueel misbruikt. Een 11-jarig vriendje is, mogelijk door dezelfde dader, zwaar verwond.

Beide kinderen waren aan het spelen in het park. Volgens het jongetje werden hij en het meisje aangevallen door een man met een ‘pokdalig’ en ‘puisterig’ gezicht. Er is nog niemand aangehouden.

De twee kinderen werden door de man de meegenomen in de bosjes. Daar moesten ze zich uitkleden.

Eerst werd het jongetje zwaar mishandeld. Nadat hij roerloos bleef liggen werd het meisje misbruikt en vermoord. Nadat de man weer was vertrokken, ging het jongetje de bosjes uit, naakt en onder het bloed, en sprak een voorbijganger aan. Die belde de hulpdiensten.

Hoe het nu met de jongen gaat is niet bekendgemaakt. De politie heeft ‘voorzichtige eerste gesprekken’ gehad met het jongetje.

Onderzoek

Het Beatrixpark in Schiedam was de rest van de middag afgesloten voor een groot onderzoek. Zo is ook de kinderboerderij, niet ver van de plek waar het 10-jarige slachtoffertje om het leven is gebracht, afgesloten.

De politie is bezig om het park minutieus uit te kammen. Mogelijk wordt zelfs nog door duikers in de vijver gezocht naar sporen.

De politie heeft inmiddels meerdere mensen gesproken die vanmiddag in het park waren. “Het is een opmerkelijke zaak”, zegt hoofd directrictsrecherche Mulder in de GPD-bladen. Het was druk en de bosjes zijn niet erg dicht. Mogelijk hebben meerdere mensen het voorval zien gebeuren.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieNiet gevaarlijk

“Het park staat niet bekend als gevaarlijk”, zegt Mulder verder. “Er zijn wel regelmatig schennisplegers, zoals in elk park, maar er was geen aanleiding om er extra naar te kijken.”

Daar zijn een paar omstanders het niet mee eens. “Je kunt je kinderen nergens meer alleen laten”, zegt een vrouw, die middag op een brug bij het park in het Reformatorisch Dagblad. “Er gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Vorige week nog is er een jongen van zijn scooter geslagen.”

School

Beide kinderen zaten in groep zeven van de christelijke basisschool Kethel in Schiedam De gemeente heeft samen met de GGD ouders en kinderen opgevangen van de school.

“Er trekt een golf van emoties door de stad”, liet burgemeester Scheeres aan het ANP weten. Mogelijk wordt er op korte termijn ook nog een grote bijeenkomst georganiseerd.

“Dit gebeurde gewoon op klaarlichte dag”, gaat Scheeres veder. “Er waren volop mensen in het park en veel mensen die er doorheen naar huis fietsen. Tegen zoiets afgrijselijks kun je je niet wapenen.”


Hoe ging het verder?

Enkele dagen later komt de politie met een signalement. Dat komt wat later, omdat ze mogelijke getuigenissen niet willen beïnvloeden.

Meerdere mensen hebben die middag een man op een van de bankjes bij de kinderboerderij zien zitten. Hoewel het niet zeker is dat dit de dader is, wordt hij door meerdere mensen als een man met een ‘pokdalig’ gezicht beschreven. Dat komt ook overeen met het signalement dat de elf-jarige jongen heeft gegeven van de dader.

In de eerste drie weken na de Schiedammer Parkmoord, zoals het voorval is gaan heten, krijgt de politie meer dan 700 tips binnen. Maar het zorgt er niet voor dat het opschiet met het onderzoek.

Drie maanden later volgt een aanhouding. Een 31-jarige Vlaardinger, die eerder is veroordeeld voor kindermisbruik. Het is een man die als een van de eerste de hulpdiensten belde in het park, nadat hij het elfjarige jongetje uit de bosjes zag komen. Volgens de politie komt het signalement ‘enigszins’ overeen met het uiterlijk van deze verdachte: Cees B.

Signalement

Als drie maanden na de aanhouding Cees B. voor het eerst voor de rechter moet verschijnen in een zogeheten ‘regiezitting’, dan wordt het voor de media al snel duidelijk. Deze man lijkt in geen enkele manier op het signalement dat is verspreid door de politie.

Toch houdt de politie vast aan deze verdachte. Hij heeft drie keer een bekentenis afgelegd. Later heeft hij die ook drie keer weer ingetrokken. Op het lichaam van het slachtoffer werd geen DNA-materiaal van Cees B. aangetroffen.

Advocaat Taekema verzoekt de rechter om zijn cliënt vrij te laten, maar dat verzoek wordt afgewezen. Cees B. gaat naar het Pieter Baan Centrum, voor een onderzoek. Cees B. wordt verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Hij wordt veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Twijfels

In hoger beroep doet advocaat Taekema het verzoek om een nieuwe getuige te horen, die het heeft over een mogelijke andere dader. Ook dat verzoek wordt afgewezen. De vrouw zou zich hebben gemeld bij de politie, maar ze is nooit teruggebeld.

Peter R. de Vries komt in 2003 in een speciale televisieuitzending met een geheim rapport. Daarin maakt rechtspsycholoog Van Koppen gehakt van het politie- en justitieoptreden. Hij twijfelde openlijk aan het feit of B. het wel de moord heeft gepleegd.

Toch zorgt dat er niet voor dat Cees B. wordt vrijgelaten. Er is geen nieuw bewijs, bepaalt de Hoge Raad en dus hoeft de zaak niet heropend te worden.

Wik H.

In 2004 komt justitie met het bericht dat iemand anders, een 25-jarige man uit Hoek van Holland, de moord heeft bekend. Hij was opgepakt in een andere zaak.

De man, Wik H., bleek daderkennis te hebben en voldeed volledig aan het signalement. Later volgde ook nog een match in het dna-profiel.

Eind 2004 werd Cees B. vrijgelaten. Wik H. kreeg 20 jaar cel en tbs. Cees B. kreeg een schadevergoeding van 600.000 euro.

Nasleep

Daarmee was de zaak nog niet afgelopen. Alle betrokken partijen, zowel de politie en justitie als de rechtbank en het gerechtshof zijn onderzoeken gestart naar wat er verkeerd gegaan is. Bij de politie en justitie was er sprake van een tunnelvisie, waarbij tips en aanwijzingen dat er mogelijk een andere dader zou kunnen zijn dan Cees B. aan de kant werden geschoven.

Het politieonderzoek was ‘ongestructureerd’ en justitie had ‘onmiskenbare fouten’ gemaakt, zo was de conclusie van de Commissie Posthumus, die naar de rol van politie en justitie had gekeken.

Ook de rechtbank en het gerechtshof gingen niet vrijuit, vonden ze na eigen onderzoek. Als het bewijsmateriaal niet sluitend is, dan moet de rechter zelfstandig onderzoek doen, zo was de conclusie.

De zaak rondom de Schiedammer Parkmoord staat hoog in het lijstje met ‘grootste blunders’ binnen de rechtspraak en justitie, samen met onder meer de Puttense Moordzaak en de zaak rondom Lucia de B..

Wik H. zit nog steeds in een TBS-instelling. Een verzoek om op begeleid verlof te gaan werd in 2018 afgewezen.

Cees B. schreef een boek over de Schiedammer Parkmoord. Hij werd later alsnog veroordeeld voor het bezitten van kinderporno en seksueel misbruik van een minderjarige. Deze straf heeft hij uitgezeten.

Over ’tunnelvisie’ bij de politie, met name in de zaak rond de Schiedammer Parkmoord maakten de makers van Cardano deze podcast.

Bronnen:

Reformatorisch Dagblad – 23-06-2000 – Meisje vermoord in park Schiedam

GPD-bladen – 23-06-2000 – Brute moord op kind in Schiedams park

Reformatorisch Dagblad – 24-06-2000 – Nienke hield van het park

Reformatorisch Dagblad – 13-07-2000 – Ruim 700 tips na moord in Schiedam

Reformatorisch Dagbald – 11-09-2000 – Verdachte van moord op Nienke aangehouden

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 21 juni 2020

Verhaalnummer: 164