ANTWERPEN – Op het terrein van FC Beerschot in Antwerpen heeft het Nederlands Elftal haar allereerste officiële interland gewonnen. België werd, na verlenging, met 4-1 verslagen. Eddy de Neve van Velocitas Breda was met vier doelpunten de grote man aan Nederlandse kant.

Vanuit Rotterdam vertrokken spelers en supporters vanmorgen gezamenlijk richting Antwerpen. Veel vertrouwen in een goede afloop was er niet.

“Toen zij rond 9 uur 18 in den trein stapten om in Antwerpen ‘het koperen dingetje’ te gaan halen, dachten maar weinigen dat dit bewaarheid zou worden, te meer omdat reeds vier jarenlang de reis steeds een nederlaag had meegebracht”

(Rotterdamsch Nieuwsblad, 02-05-1905)

Het ‘Koperen Dingetje’ was de Van Abeele-cup, die het Nederlands Elftal nog nooit eerder wist te winnen. Vier keer verloor het Nederlands Elftal de ontmoeting, maar in voorafgaande wedstrijden deden steeds niet de beste spelers van Nederland mee, omdat de competitie niet verstoord mocht worden. Dit keer trad in Antwerpen wél de eerste keus aan van manager Van Hasselt.

Beide ploegen traden aan in de gebruikelijke 2-3-5-opstelling. Daarbij was er door de Rotterdamse bondscoach Van Hasselt ook plek gemaakt voor de Spartaan Bok de Korver, en de DFC-spelers Beeuwkes, Lotsy en De Vos.

Sterke start

In de beginfase was het Nederlands Elftal al succesvol, met een doelpunt van Guus Lutjens, maar dat doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

“Beide partijen toonen magnifiek spel in de eerste helft, hoewel de Nederlandsche combinatie over het geheel beter is, uitgezonderd de Belgische doelman Thornton, die gewoonweg wonderen verricht en zijn plaats als ‘international’ dubbel en dwars verdiende”

(Het Vaderland, 01-05-1905)

Na rust had Nederland de wind in de rug en werd de druk op het doel van Thornton groter en groter. Toch was het lang wachten op het eerste doelpunt.

“Hoe hard de onzen – allen zonder onderscheid – werken, de leiding kunnen zij maar niet nemen. Kessler verandert even de opstelling, hij gaat zelf naar voren, De Korver op zijn plaats en Lotsy wiens schot minder zuiver was, in de middenlinie. Een halve minuut later stelt Lutjens z’n collega De Neve in staat om te doelpunten (1-0).”

(Het Vaderland, 01-05-1905)

Daarna was de verwachting dat het Nederlands Elftal verder zou uitlopen, maar het tegendeel was het geval. Ben Stom maakte een eigen doelpunt, enkele minuten voor het vestrijken van de officiële speeltijd, na een misverstand met doelman Reinier Beeuwkes.

“Stom speelt op Beeuwkes, die reeds uitgeloopen was terug en trapt over den bal heen die nu vrij koel ’t doel binnen rolt”

(Algemeen Handelsblad, 01-05-1905)

In de verlenging was het opnieuw De Neve die het Nederlands Elftal aan een voorsprong hielp. Hij kopte raak uit een hoekschop.

Dit artikel gaat verder onder de advertentieNadat België geen strafschop kreeg na een vermeende overtreding van Kamperdijk, was het verzet bij de Belgen definitief gebroken. De Neve scoorde nog twee keer.

Op Het Kiel waren tussen de duizend en twaalfhonderd toeschouwers. Er waren ook vrij veel Nederlanders meegekomen met de trein. Na afloop kreeg het Nederlands Elftal ’t koperen dingetje’ uitgereikt, zoals de voorzitter van Beerschot het omschreef. Bondscoach Van Hasselt werd nog benoemd tot erelid van de Belgische Voetbalbond.

Nederland – België

Scoreverloop: 80’ 0-1 Eddy de Neve, 86’ 1-1 Ben Stom (eigen doelpunt), 106’ 1-2 Eddy de Neve, 117’ 1-3 Eddy de Neve, 119’ 1-4 Eddy de Neve

Opstelling België: Thornton (Leopold); Poelman (Union), Andrieu (Racing), Raemakers (Racing), Grumeau (Union), Van Hoorden (Racing), Robyn (Daring), Brandsteert (Daring), Gustave Vanderstappen (Union), Destrebecq (Union), Charles Vanderstappen (Union).

Opstelling Nederland: Beeuwkes (DFC); Stol ( Haarlem), Stom (Velocitas); De Korver ( Sparta), Gleenewinkel Kamperdijk ( HBS ), Kessler (HVV); Boomsma (Sparta) , Lotsy (DFC), De Neve (Velocitas), Lutjens (Velocitas), De Vos ( DFC )

Scheidsrechter: König (NL)


Hoe ging het verder?

Twee weken later speelde Nederland opnieuw tegen de Belgen, maar dan in Rotterdam. Het Nederlands Elftal won met 4-0. Dit keer was de inzet de Rotterdamsch Nieuwsbladprijs.

Daarbij maakt Bok de Korver de eerste Nederlandse goal op eigen bodem.

Telegraaf – 25-04-1905 – Belgie – Nederland

Algemeen Handelsblad – 01-05-1905 – Link

Het Vaderland – 01-05-1905 – Link

Rotterdamsch Nieuwsblad – 02-05-1905 – Link

Sportgeschiedenis – 14 mei 1905 – Eerste officiële thuiswedstrijd van Nederlands Elftal