ROTTERDAM – Na Den Haag, Amsterdam en Haarlem heeft Rotterdam nu ook een paardentram. De eerste lijn werd vanmiddag geopend tussen de Jonker Fransstraat en de Gedempte Binnenrotte. Binnenkort wordt de lijn verlengd naar het Beursplein.

De paardentram trok op de eerste dag bijzonder veel publiek. Zo maakten er meer dan zesduizend mensen gebruik van de paardentram.

Goedkoop is het vervoersmiddel niet. Een gemiddeld kaartje zal tussen de tien en twaalf cent gaan kosten.

Er zijn ook al plannen voor nog meer lijnen in de stad; bijvoorbeeld van het Beursplein naar het Park en van het Beursplein naar Station Delftsche Poort, over de Coolsingel.

RTM

De Paardentram is eigendom van de zeven maanden geleden opgerichte Rotterdamsche Trammaatschappij (RTM).

Eind vorig jaar konden mensen zich inschrijven om geld te steken in de maatschappij, tot 375.000 gulden per stuk. Dat leverde 71 miljoen gulden aan startkapitaal op.

Er waren bijna tweehonderd mensen die het volle bedrag in de nieuwe maatschappij investeerden. Dat komt waarschijnlijk door het succes in Amsterdam, waar vorig jaar meer dan zes miljoen mensen werden vervoerd.

De verwachting is dat de dagelijkse kosten van de firma rond de duizend gulden zullen liggen. Om alle kosten te kunnen dragen zijn er ongeveer tienduizend klanten nodig. Op de eerste dag ging het om 6313 passagiers.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:Hoe ging het verder?

Enkele dagen later werd de lijn verlengd naar het Beursplein. De officiële opening was op 7 juni met een groot bal bij de remise aan de Isaac Huberstraat.

De tweede lijn liet niet lang op zich wachten. Lijn twee liep van het Beursplein naar de Kievitslaan (Park). In het eerste jaar volgde zelfs nog een derde lijn, van het Beursplein via de Coolsingel naar het Stationsplein.

Bronnen:

 RET – Anderhalve eeuw Rotterdam en Openbaar Vervoer – Maurits van den Toorn

Oud-Rotterdam010

Rotterdamsch Nieuwsblad – 23-12-1878 – Rotterdam

Het nieuws van den dag – 04-06-1879 – Gemengd nieuws

Arnhemsche courant – 04-01-1879 – Binnenland

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 31-05-2020

Verhaalnummer: