HOEK VAN HOLLAND – Bij de orkaan van afgelopen nacht is bij Hoek van Holland een windstoot gemeten van 162 kilometer per uur. Dat is een record tijdens een storm in Nederland. Bij de storm kwam in Schiedam een jongen van 12 om het leven.

De storm was het heftigst, vannacht tussen 2 en 3 uur. De gemiddelde windsnelheid lag rond de 108 kilometer per uur. Om 02:00 uur was dat 36 meter per seconde. 

Het maximum lag rond 02:40 uur met een snelheid van 45 meter per seconde, omgerekend zo’n 162 kilometer per uur. 

Na 03:00 uur nam de wind in kracht af, maar in het restant van de nacht werden er toch forse windstoten gemeten. 

Het vorige record was van 30 september 1911, toen een snelheid van 35 meter per seconde werd gemeten. Ook duurde de orkaan van afgelopen nacht veel langer dan die van tien jaar geleden. 

Levens

De storm heeft in Nederland ook meerdere levens geëist. Zo kwam in Schiedam een 12-jarige jongen om het leven, toen een deel van het dak van een voormalige boerderij aan de Hoofdstraat naar beneden kwam. De jongen werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed daar aan inwendige verwondingen. Zijn jongeren broertje raakte lichtgewond.

De orkaan heeft ook forse schade toegebracht in de omgeving. Huizen verloren dakpannen en op meerdere plekken zijn bomen omgewaaid, bijvoorbeeld in het Haagsche Bosch.

In Vlaardingen zijn meerdere treurwilgen omgewaaid in Het Hof. De bomen kwamen in het water terecht. Aan de Maassluisedijk kwam een ontwortelde boom op een huis terecht. Bij de Koningin Wilhelminahaven was er ook sprake van wateroverlast. 

In Schiedam zijn meerdere mensen bezig geweest om te voorkomen dat de monumentale molen De Walvisch weer op de rem gezet kon worden. Door de harde wind was de molen achteruit gaan waaien. De politie, de molenaar en wat burgers zijn er uiteindelijk in geslaagd om de rem op de molen te zetten. 

Ook vanuit het buitenland komen meldingen binnen van zware schade, veroorzaakt door de storm. In Kiel (Duitsland) ging de storm gepaard met overstromingen. Op veel plekken in Duitsland sneeuwt het ook en zijn telegraaflijnen gebroken.


Hoe ging het verder?

Het record van een windstoot van 162 kilometer per uur staat nog altijd. Tijdens de storm van 25 januari 1990 werd een windstoot gemeten van 161 kilometer per uur, maar die was dus net niet sterk genoeg om het oude record uit de boeken te schrijven.

 Bronnen:

Het vaderland – 08-11-1921 – De storm van afgelopen zondag

Algemeen Handelsblad – 08-11-1921 – De storm

Voorwaarts – 08-11-1921 – De Storm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *