ROTTERDAM – De gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam zijn uitgelopen op een climax. Niet alleen is aan het einde van de verkiezingsavond nog steeds niet duidelijk wie zich de grootste partij van Rotterdam mag noemen; Leefbaar of de Partij van de Arbeid. Ook zijn er tal van onregelmatigheden vastgesteld in stemlokalen.

IN HET KORT: Voorlopige uitslag: Partij van de Arbeid, 28,8 % van de stemmen (veertien zetels, -4), Leefbaar Rotterdam, 28,6 % van de stemmen (veertien zetels, +0). Opkomst: 47,9%

Het zorgde voor een wat onwerkelijke situatie in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis. Geen van beide partijen durfde zich als winnaar te bestempelen. Het was ‘too close to call’, omschreef een van de aanwezigen met een vergelijking naar Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het verschil tussen beide partijen is volgens de voorlopige uitslag 651 stemmen.

En dus staarden tal van politici naar het grote scherm in de Burgerzaal waar beide partijen in de tussenstand op veertien zetels stonden. Een situatie die maar heel weinig duidelijkheid bood.

Veel mis

Vooral bij Leefbaar is er veel onvrede over het verloop bij de verkiezingen vandaag. Volgens kandidaat-raadslid Ronald Buijt gingen op sommige plekken meerdere mensen in hetzelfde stemhokje en ook zouden stemmen zijn geronseld.

In de loop van de middag constateerde ook de gemeente Rotterdam dat op sommige plekken de kieswet was overtreden. Zo ging het mis in Delfshaven en Feijenoord, waar meerdere mensen tegelijkertijd in een stemhokje stonden.

Op sommige stembureaus werden complete teams vervangen. De vervangen leden van het stembureau wilden geen toelichting geven. In sommige stembureaus zien stadswachten er nu op toe dat mensen alleen hun stem uitbrengen.

Maar volgens Buijt was er veel meer aan de hand. Zo zouden er stemmen geronseld zijn, met machtigingsformulieren.

“De mensen het stemkantoor binnen met een machtiging, waar alleen een handtekening op staat. Vervolgens gaan de mensen van het stembureau de rest van de machtiging invullen.”

(Ronald Buijt, Radio Rijnmond 03-03-2010)

De gemeente Rotterdam laat weten dat ze de signalen van Leefbaar hebben ontvangen, maar dat ambtenaren geen gesjoemel hebben gezien met machtigingen.

In andere stemlokalen zouden posters van de Partij van de Arbeid hebben gehangen. Dat is niet toegestaan. De poster is weggehaald. De gemeente kon niet bevestigen dat er posters hebben gehangen, maar mocht het waar zijn dan is dat ‘absoluut niet toegestaan’.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieHertelling

De onregelmatigheden – het woord ‘stemfraude’ werd nog net niet in de mond genomen – hingen na afloop wel als donkere wolken boven de aanwezigen. Leefbaar-lijsttrekker Marco Pastors dringt aan op een hertelling van de stemmen.

“Het verschil is zo klein en we hebben vandaag de ongeregeldheden in de stembureaus gezien. Ik ga ervan uit dat de burgemeester zorgt voor een hertelling van de stemmen.”

(Marco Pastors, Radio Rijnmond, 03-03-2010)

De partij die zich de grootste mag noemen, mag de formatiegesprekken beginnen. De andere partij zal waarschijnlijk de komende vier jaar in de oppositie moeten plaatsnemen.

Een terugblik op de verkiezingen door Jacco van Giessen van Radio Rijnmond (2010).


Hoe ging het verder?

Burgemeester Aboutaleb zag in eerste instantie geen reden voor een complete hertelling. Het gebeurt wel in Charlois en Hilligersberg-Schiebroek, maar in de Hillegersberg blijken maar 3 van de 21 stembussen goed geteld te zijn.

De druk op Aboutaleb om álle stemmen opnieuw te laten tellen wordt steeds groter. Zelfs oud-burgemeesters Opstelten en Peper zeggen in het AD dat een hertelling belangrijk is ‘voor het vertrouwen in de politiek’.

Een paar dagen later gaat Aboutaleb overstag. In een grote sporthal van de Erasmus Universiteit worden alle stemmen opnieuw geteld. Dat gebeurt acht dagen na de verkiezingen.

De volgende dag komt de definitieve uitslag. Het verschil van 651 stemmen in het voordeel van de PvdA is alleen maar groter geworden, blijkt uit de hertelling. Het verschil is 754 stemmen in het voordeel van de Partij van de Arbeid.

Volgens de onderzoekscommissie zegt de hertelling ook iets over de andere misstanden die zijn vastgesteld. Zelfs met alle misstanden die Leefbaar had opgemerkt kon de grens van 5.500 stemmen, één zetel, nooit bereikt worden. Daarop werd het onderzoek stilgelegd.

Toch was daarmee niet het hele verhaal afgerond. Er duikt een geheime e-mail op van Ronald Buijt (Leefbaar), waarin werd opgeroepen om zoveel mogelijk mensen te benaderen, die mogelijk niet naar de stembus zouden gaan. Vervolgens duiken ook verhalen op dat de Partij van de Arbeid vier jaar eerder ongeveer hetzelfde heeft gedaan. Een maand later laat justitie weten dat er geen strafrechtelijk onderzoek komt.

Bronnen:

Radio Rijnmond – Verkiezingsuitzending 03-03-2010

RTV Rijnmond – 08-03-2010 – Voorzitter stembureau bevestigt onregelmatigheden

RTV Rijnmond – 09-03-2010 – Oud-burgemeesters: Rotterdam moet stemmen hertellen

RTV Rijnmond – 09-03-2010 – Aboutaleb: hertelling alle stemmen Rotterdam

Tekst: Dave Datema

Gepubliceerd op: 03-03-2018

Verhaalnummer: 111

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *