ROTTERDAM – Bij een tankopslagbedrijf in het Botlekgebied is een grote brand uitgebroken. Meer dan honderd brandweermensen proberen te voorkomen dat de vuurzee overslaat naar een van de andere tanks op het terrein van Pakhoed.

Het vuur woedt in een tank met vliegtuigbenzine (kerosine). Er zou zo’n 4,5 miljoen liter in de tank zitten.

Het vuur is vanmiddag rond kwart over twee ontstaan bij het overpompen naar tank 252. De kerosine is afkomstig van een tanker in de derde Petroleumhaven.

Door een nog onbekende oorzaak ontstond er een grote ontploffing in een van de tanks. Daarna waren er vlammen van tientallen meters hoog te zien. Dikke rookwolken trekken nog steeds vanaf het terrein naar het noorden, richting Vlaardingen.

Hoe de brand precies is ontstaan is niet duidelijk, liet directeur Michael Cook van Pakhoed weten.

De brandweer probeert het vuur te bestrijden met blusboten en schuimwagens. Het vuur is nog niet onder controle en dat kan nog wel even duren ook.

Ramp

De brandweer probeert vooral te voorkomen dat het vuur overslaat naar een van de andere tanks op het terrein. Er staan ongeveer 200 tanks met brandbare stoffen als bezine, gas- en stookolie. Het dichtstbij staat een tank met het giftige noryl-nitril.

De dichtstbijgelegen tanks worden nu leeggepompt, zover mogelijk.

In Vlaardingen staan meerdere luidsprekersauto’s klaar om uit te rukken, als er giftige dampen ontsnappen. Er is nog geen overweg geweest over een eventuele evacuatie, zoals bij de brand bij kunstmestfabriek ENCK.

Regeling

De stad maakt gebruik van de bestaande hoogwaterregeling. Als er sprake is van gevaar wordt een aantal ambtenaren op belangrijke plekken neergezet.

“Het grote voordeel van deze regeling is, dat bij alle soorten gevaar iedereen precies weet wat’ie moet doen. Iedere rampsituatie vraagt voortdurend veel improvisatie, maar de basismaatregelen, die altijd nodig zijn, kunnen in een zo kort mogelijke tijd worden genomen”

(woordvoerder gemeente Vlaardingen, de Tijd, 15-01-1968)

Meerdere bedrijven in de Botlek hebben het eigen personeel gewaarschuwd voor de ontstane situatie. Bij sommige bedrijven werd rekening met explosiegevaar.Hoe ging het verder?

Het leegpompen van de omliggende tanks was geen onoverbodige luxe. Op zondagmorgen ontplofte ook een tweede tank, maar die was toen al bijna leeg. Er zat alleen nog een restant in.

Het vuur is ontstaan door een vonkje bij benzinedampen die boven de kerosine in de tank kwam. De schade werd toen geschat op anderhalf miljoen gulden.

Zondagmiddag, zo’n 24 uur na het ontstaan van de brand, werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Een ramp was voorkomen, werd gedacht.

Maar er was helemaal geen sprake van een dreigende ramp, liet de Rotterdamse wethouder Worst weten. Dat liet hij een paar dagen later in het vragenhalfuurtje van de Rotterdamse gemeenteraad weten. Verdere details had hij niet, omdat het onderzoek nog niet klaar was.

De explosie bij Pakhoed was er een in een reeks. In een paar maanden tijd waren er meerdere explosies.

Een week later was er een enorme klap bij Shell Pernis. Daarbij kwamen twee mensen om. In bijna heel Hoogvliet en Pernis lagen de ruiten eruit.

Lees verder: Vuurzee bij Shell Pernis na explosie op raffinaderij

Bronnen:

De Waarheid – 15-01-1968 – Botlekgebied aan grote ramp ontsnapt

Het Vrije Volk – 15-01-1968 – Technici: ‘Door het oog van de naald gekropen’

De Tijd – 15-01-1968 – Vonk oorzaak van grote tankbrand

Tekst: Dave Datema

Gepubliceerd op: 13 januari 2018

Verhaalnummer: 58