ROTTERDAM – Dat het internet een markt is die soms harder groeit dan bijgehouden kan worden, blijkt deze week in Rotterdam. Waar vorige week nog twee grote internetcafés waren met meer dan 400 computers, zijn ze nu allebei gesloten. Een derde café gaat later deze week dicht.

De enige internetcomputers die dan nog over zijn in Rotterdam staan in de bibliotheek aan de Binnenrotte. En dat is niet echt een plek waar je ‘hip’ en ‘cool’ bent als jongere.  Time2Surf van KPN moest dicht van de rechter, omdat er sprake zou zijn van broodroof. De andere zaak, EasyEverything veroorzaakte zoveel overlast, dat de gemeente de zaak sloot.

Opkomende markt

EasyEverything is een internationale keten met internetcafés in onder meer Londen, Edinburgh en Amsterdam. Daarnaast zijn er plannen voor vestigingen in Barcelona, Antwerpen, Brussel, Berlijn en tal van andere grote steden. Het filiaal in Amsterdam is met 500 schermen het grootste internetcafé van de wereld. Niet land meer, want er zijn al contracten ondertekend voor een vestiging in New York met duizend computers.

De Griekse zakenman Stelios Haji-Ioannou, eigenaar van EasyEverything en ook oprichter van de prijsvechter EasyJet, mikt op meerdere doelgroepen. Toeristen kunnen er snel en goedkoop hun mail checken. Voor de vaste bezoekers is er de mogelijkheid om voor fl. 2,50 drie uur lang met hoge snelheid te surfen. De zaak is 24 uur per dag geopend. Een nieuwe stap naar de 24-uurseconomie.

Ook is er de mogelijkheid om koffie, frisdrank of te eten te bestellen. Tegen extra betaling kunnen computerbestanden op een diskette of een cd-rom gezet worden. Alle gemakken zijn in de buurt, zo wordt gezegd.

Kapers op de kust

Maar er zijn meer partijen die wel geld zagen in de booming cybermarkt. Kort na de aankondiging van de opening van het internetcafé op het Stadhuisplein, kwam KPN met het plan om onder de naam Time2Surf een internetcafé te openen, twee deuren verderop komen met zo’n 70 computers. De zaak opent een paar dagen voor EasyEverything open.

Broodroof is het oordeel van EasyEverything, dat naar de rechter stapt. Die stelde EasyEverything in het gelijk en sinds vandaag is Time2Surf gesloten. Maar ze zijn niet de enige die de deuren moeten sluiten.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Ten onder aan eigen succes

Sinds de opening, op 9 juni, loopt het storm bij EasyEverything, het nieuwe cybermekka van Rotterdam. Honderden klanten, soms meer dan duizend per dag, kloppen aan bij de opvallend oranje zaak, voor het snelle internet. Dat brengt ook problemen met zich mee.

Groepen Antillianen en Marokkanen gaan geregeld met elkaar op de vuist. Er wordt met glazen gegooid en er zijn zelfs steekpartijen.

De bewaking moet meerdere keren ingrijpen en weert jongeren die eerder over de schreef zijn gegaan. Toch wordt daarmee niet voorkomen dat de situatie twee keer zo uit de hand loopt dat het hele internetcafé ontruimd moet worden.

Niet verrassend

De gemeente zit met de handen in het haar. Dat er in de eerste maand al zoveel problemen zouden zijn had niemand zien aankomen.

De manager van een derde internetcafé in de Rotterdamse Virgin Megastores, is totaal niet verrast door de overlast, zegt hij in de Volkskrant.

Hij beschrijft dat het internet voor sommige groepen een ideale plek is om alles te bekijken en te zeggen ‘wat thuis verboden is’. En omdat iedereen op dezelfde chatsite zit, loopt het dan snel uit de hand en ontstaan er snel ruzies en vechtpartijen.

Daarnaast zit het internetcafé op de verkeerde plek, zegt de manager.

“Het Stadhuisplein is het Leidseplein van Rotterdam. Daar komen mensen voor een biertje en een date en niet het ‘hippe volk van de 24-uurseconomie”

(manager HOBI-enterprise)

De manager moppert over de groep jongeren, die bij hem ook  voor problemen zorgde. Maar door hard en duidelijk op te treden (en ze er regelmatig uit te gooien) bleef het beheersbaar. Toch zal ook dit internetcafé, in Virgin Megastore, deze week nog de deuren sluiten. De keten is verkocht aan Free Record Shop en gaat daarom dicht.

Sluiting

Nu EasyEverything voor de tweede keer in korte tijd ontruimd is, grijpt de gemeente in. De zaak mag niet meer open. De verstoring van de openbare orde is de belangrijkste reden, maar volgens de gemeente zijn er ook problemen met de horeca-vergunning. Die is er namelijk niet, terwijl die er wel moet zijn.

Volgens het management van EasyEverything was daar tijdens de gesprekken met de gemeente nooit iets over gezegd. Op de dag van de opening werd alsnog een vergunning aangevraagd. Een paar dagen voor de sluiting werd besloten om de horeca-activiteiten te staken. Daarom is er van een overtreding geen sprake, zegt het internetcafé.

EasyEverything heeft een kort geding aangespannen om de sluiting ongedaan te maken.


Hoe ging het verder?

De sluiting van EasyEveryhting duurt niet lang. Als de rechter tien dagen later besluit dat de zaak ten onrechte is gesloten, mag het internetcafé weer open.

De vechtpartijen waren genoeg redenen om de zaak te sluiten, vindt de rechter. Maar het verhaal van de horecavergunning rammelt, zegt de president van de rechtbank begin augustus.

De rechtbank stelt EastEverything in het gelijk in het feit dat er geen vergunning meer nodig was. Daarnaast was de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening; een lijst met regels waar je je aan moet voldoen, die in elke gemeente anders is) erg onduidelijk.

Eigenaar Stelios Haji-Ioannou zei op de dag van de uitspraak dat hij een schadeclaim zou indienen van een half miljoen gulden. Of die claim ook echt is ingediend en/of betaald is niet duidelijk.

Hoe het met de rust verliep rondom EasyEverything is ook niet helemaal duidelijk. Na de heropening was er in ieder geval geen horeca aanwezig.

Bronnen:

Vijf uur internet voor een knaak, Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2000.

Met uitgaan heeft het weinig te maken, Trouw 1 juli 2000.

Rotterdams internetcafé vecht sluiting aan, Trouw 25 juli 2000.

Internetcafés Rotterdam door ruzies weer dicht, Volkskrant 28 juli 2000.

Internetcafé Rotterdam heropend, NRC Handelsblad 3 augustus 2000.

Internetcafé EasyEverything mag toch open, Reformatorisch Dagblad, 3 augustus 2000.

Tekst: Dave Datema mmv Anke Hoets

Gepubliceerd op: 01-10-2017

Verhaalnummer: 77


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *