BRIELLE – In Brielle zijn vanmorgen zeker zeventien kinderen gedood toen bommen van een Amerikaanse bommenwerper op een school aan de Langestraat vielen. Vijf kinderen zijn zwaargewond. Naar tien kinderen en twee vrouwen wordt nog gezocht. 

De bommen vielen rond 10:20 uur onder meer op op de Meisjesvakschool en de Ambachtsschool, waar op dat moment les werd gegeven.

Reddingswerkers zijn bezig om de puinhopen te doorzoeken. De autoriteiten achten de kans niet groot dat er nog slachtoffertjes levend onder het puin vandaan worden gehaald. 

De overledenen zijn opgebaard in de gymzaal aan de Geuzenstraat. 

Bommen

De puinhoop in Brielle is groot. In totaal zijn er zeker vijf bommen op het plaatsje terechtgekomen. De eerste bom viel in de haven, in de buurt van een schip met cement. Cement en stof zijn tot in de verre omgeving van de inslag neergekomen.  

Ook viel er een bom aan de Dijkstraat. Daarbij werden vier woningen verwoest en kwam één slachtoffer om het leven. In een van de ingestorte woningen werd een bewoonster en haar kat gered.

Drie bommen vielen in de Langestraat. Daarbij vielen twee bommen op de school: een op de Meisjesvakschool en een op de Ambachtschool. In de Ambachtsschool werden al zeker veertien lichamen geborgen. 

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieWoede

De autoriteiten spreken van een terreuraanval en een kindermoord. Ze wijzen er verder op dat het bombardement is uitgevoerd bij ‘zeer goed zicht’ op het ‘militair en oorlogseconomisch volkomen onbeteekenende plaatsje Brielle’.


Hoe ging het verder?

Het dodental van het bombardement kwam uiteindelijk uit op 21 kinderen en 1 volwassene. 

De bommen waren afkomstig van een Amerikaanse B17-bommenwerper, die onderweg was naar Hamm in Duitsland. Onderweg werd duidelijk dat de weersomstandigheden niet best waren. Daarop werd besloten om terug te keren. 

Onderweg terug werden de bommenwerpers onderschept door Duitse jachtvliegtuigen. Daarbij werd de B17 geraakt aan een van de motoren. De piloot wilde Engeland nog bereiken, maar moest ballast kwijt. De bommen zijn daarbij terechtgekomen op Brielle. (Ook voor een eventuele noodlanding was het noodzakelijk om de bommen al kwijt te zijn, om te voorkomen dat deze bij de landing alsnog zouden exploderen).

Het vliegtuig is uiteindelijk tien kilometer ten westen van Hoek van Holland in zee gestort. Een van de bemanningsleden, bombardier George Frederick, is aangespoeld en begraven. De andere acht bemanningsleden zijn nooit teruggevonden.

Op de plek van de twee scholen, aan de Burgemeester Van Sleenstraat in Brielle, staat nu een klein monument dat verwijst naar 4 maart 1943. Op het monument staat de tekst ‘Ter herinnering aan onze administratie en leerlingen die in 1943 door de oorlog om het leven kwamen’.

Het Historisch Museum Den Briel heeft in 2020 nog een expositie gewijd aan een van de slachtoffers, Maaike van Rietschoten uit Rockanje. Ze was 13 jaar toen ze bij het bombardement om het leven kwam. 

Bronnen:

Traces of War – Monument Bombardement 4 maart 1943

AD-Voorne Putten – 08-03-2020 – Brielle werd per ongeluk gebombardeerd, maar de gevolgen waren groot

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 03-03-2021

Verhaalnummer: 237

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *