GORINCHEM – In Gorinchem is een achttienjarig meisje om het leven gekomen, nadat iemand meerdere keren heeft geschoten op de deur van discotheek Bacchus aan de Kerksteeg. Twee andere meisjes raakten gewond. Een 17-jarig meisje uit Sleeuwijk is er erg slecht aan toe en vecht voor haar leven.

Een paar uur later werden in Gorinchem drie mannen aangehouden. “Dat gebeurde bij een coffeeshop en in een huis in Gorinchem”, zegt Officier van Justitie Kitty Nooy. “Verder kunnen we in het belang van het politieonderzoek niets zeggen over het drietal.“

Eruit gezet

De beschieting was rond half twee in de nacht van zaterdag op zondag. De drie zouden aan de deur geweigerd zijn, na een ruzie eerder op die avond. Daarna heeft een van de mannen zeker tien keer op de deur geschoten. Aan de andere kant van de deur, bij de garderobe, vielen de slachtoffers.

“Ze liepen naar de deur toe”, vertelt een jongen een paar uur na de schietpartij aan Radio Rijnmond. “Daar werden ze geweigerd. Of ze zijn weggelopen om een pistool te halen dat weet ik niet, maar ze komen terug en beginnen te schieten”.

“Je hoort die schoten en plots liggen er een paar mensen op de grond”

(ooggetuige, Radio Rijnmond, 11-01-1999)

Binnen was er sprake van paniek en ongeloof, vertellen de jongeren die later die dag bloemen komen brengen in de Kerksteeg. “Ik dacht eerst nog dat er sprake was van een grapje”, legt een van de meiden uit. “Ik was boven en de muziek hield op. Toen kwam er iemand naar me toe die zei dat er was geschoten. Toen ben ik gelijk naar beneden gegaan.”

Veel jongeren kennen de slachtoffers ook. “Een vriendin van me in er nog het minst erg aan toe”, vertelt ze. “Ze ligt op dit moment in het ziekenhuis. Ze is in haar schouder geraakt en het gaat allemaal wel.”

(verhaal gaat verder onder deze Radioreportage van Radio Rijnmond (11-01-1999)

Reacties

In de loop van de ochtend worden de eerste bloemen gelegd in de smalle Kerksteeg. Er liggen briefjes bij met noodkreten als ‘Gorinchem, dit kan en mag niet getolereerd worden’.

Ook jongeren die niet in de nacht ervoor in Bacchus zijn geweest komen langs. “Ik vind dat er wel bij stilgestaan moet worden”, zegt een negentienjarig meisje. “Ook al ken ik ze niet, ik ben het er helemaal mee eens dat dit niet getolereerd mag worden.”

Een andere jongen voegt daar nog aan toe dat hij ‘daar ook had kunnen liggen’. “Ik was er weliswaar niet bij, maar dat had wel gekund. Ik had ‘m ook in mijn hoofd kunnen hebben.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieVanavond vindt op het stadhuis van Gorinchem een bijeenkomst plaats voor mensen die over het voorval willen hebben. Ook de scholen staan morgen uitgebreid stil bij de gebeurtenissen van dit weekend. Er zijn ook medewerkers beschikbaar voor gesprekken met scholieren.


Hoe ging het verder?

De schietpartij kost uiteindelijk een tweede leven. Een meisje van 17 overlijdt maandag in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De drie mannen die zijn opgepakt zijn familie van elkaar. Het gaat om de broers Fuat en Zaim uit Gorinchem en hun 26-jarige zwager uit Leiderdorp.

Het verhaal dat de ooggetuigen vertellen blijkt redelijk te kloppen. De drie waren er eerder die avond na ruzie uit Bacchus gezet. Daarna zijn ze een vuurwapen gaan halen en hebben schoten gelost.

De drie verdachten hadden allen een crimineel verleden. Twee van hen zaten nog in een proeftijd na een eerder geweldsdelict. De jongste broer verklaarde dat hij had geschoten, maar dat deed hij om zijn oudere broer te beschermen. De twee broers worden veroordeeld tot 16 jaar cel, maar wie er nu geschoten heeft blijft altijd onduidelijk.

De zwager krijgt negen maanden cel omdat hij had staan schoppen en slaan tegen de deur van Bacchus (openlijke geweldpleging)

Stille tocht

Op 16 januari 1999 wordt in Gorinchem een stille tocht gehouden voor de slachtoffers. Het is de eerste keer dat er in onze regio zo’n tocht wordt gehouden, zeker gezien de omvang. Er liepen namelijk 20.000 mensen mee.

Lees verder: Indrukwekkende stille tocht in Gorinchem na beschieting Bacchus

De stoet is zo lang dat de laatste mensen nog van het startpunt moeten vertrekken, als de kop van de stoet weer terugkeert op het plein in Gorinchem.

Veel verschil maakte de stille tocht niet. Vrijwel exact een jaar later wordt in Vlaardingen de 17-jarige Daniel van Cotthem doodgeslagen, zonder enige aanleiding. Ook toen volgde er weer een stille tocht.

Bacchus

Discotheek Bacchus bestaat niet meer. Het aantal bezoekers daalde na de beschieting snel. De zaak liep daardoor een belastingschuld op van tienduizenden guldens. Ook een doorstart onder een nieuwe naam zorgde er niet voor dat de zaak open kon blijven.

De eigenaar wilde daarna nog een civielrechtelijke zaak tegen de schutters beginnen, voor een schadevergoeding. Of dat iets heeft opgeleverd is niet duidelijk.

Bronnen:

Radio Rijnmond – 11-01-1999 – Rijnmond Nu

Reformatorisch Dagblad – 11-01-1999 – Schietpartij kost vrouw (18) het leven

Reformatorisch Dagblad – 23-11-1999 – ‘Bacchus is geen plek meer voor feest’

RTV Rijnmond – 19-09-2015 – Vergeten Verhalen – Zinloos geweld bij café Bacchus – ‘HIer heb ik geen woorden voor’

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 09-01-2019

Verhaalnummer: 23