DEN HAAG/ROTTERDAM – Bij een politieactie in Den Haag is de 28-jarige hoofdagente Allegonda Gremmer om het leven gekomen. “De gebeurtenissen zijn als een klap aangekomen”, zegt een woordvoerder van de politie.

Het team moest vanmorgen rond 06:00 uur in een huis aan de Onyxstraat in Den Haag een 41-jarige man uit Almelo arresteren. Volgens een woordvoerder van de politie werd door het team eerst een ruit ingeslagen, daarna ging de agente samen met een collega de woning in.

Daarna werd vanaf de eerste verdieping naar beneden geschoten. De agente droeg een kogelwerend vest, maar ze werd geraakt in haar hals. De verdachte gooide daarna zijn vuurwapen weg en liet zich arresteren.

“Ze droeg een kogelwerend vest”, liet politiewoordvoerder Ger de Jong aan Radio Rijnmond weten, “maar dat biedt niet overal bescherming, helaas.”

(Politiewoordvoerder Ger de Jong op Radio Rijnmond op 28-10-1997)

De agente overleed ter plekke, ondanks een poging om haar te reanimeren.

Allegonda Gremmer was het eerste en enige vrouwelijke lid van een arrrestatieteam. De opleiding en toelatingseisen stonden bekend als ‘bijzonder zwaar’.

Ongebruikelijk

Het is vrij ongebruikelijk dat er wordt geschoten bij een inzet van het arrestatieteam. Bij de ruim vijfduizend aanhoudingen in de afgelopen vier jaar werd er drie keer geschoten. Daarbij raakten vier mensen gewond.

“Een arrestatieteam is erop gericht om geweld te voorkomen”, liet H. van Duijn van de Nederlandse Politiebond weten aan het Reformatorisch Dagblad. “De leden hiervan zijn heel goed getraind en bereiden zich goed op een actie voor. Dan kan er door de kans genomen veel minder mis gaan, dan bij een agent die in een onverachte situatie terechtkomt”, aldus Van Duijn.


Hoe ging het verder?

Een paar maanden later staat de 41-jarige Benny S. uit Almelo voor de rechter. Volgens de officier van justitie stond de verdachte het latere slachtoffer boven aan de trap op te wachten.

Het was aan de professionaliteit van de agente te danken, zei justitie verder, dat S. het pand levend had verlaten. Ze had de mogelijkheid gehad om op de verdachte te schieten, maar ze deed dat niet.

S. was eerder veroordeeld tot tien jaar cel voor een fatale overval. Hij werd nu opgepakt voor een mishandeling in Beckum. Ook daarbij viel een dode.

Tegen de man werd levenslang geëist en die straf kreeg hij ook. Daarbij speelde ook de verklaring van de vrouw van Benny S. een rol, die vertelde dat het wapen schietklaar onder het bed lag. Ook in hoger beroep krijgt Benny S. levenslang.

Bij de uitvaart van Gremmer, op 3 november 1997, maken ongeveer tweehonderd agenten van het korps Rotterdam-Rijnmond de reis naar het Groningse Nieuwolda.

Naar Allegonda Gremmer is een straat vernoemd in Rotterdam-West. Die ligt pal achter het politiebureau Marconiplein. Dat bordje wordt op 26 november 1998 onthuld.

Filmmaker Ivo Buigues Nieuwenhuizen maakte een film over hoe het leven van de politiemensen rondom Allegonda Gremmer verder ging na de dag in 1996.

Bronnen:

Trouw – 29-10-1997 – Ontzetting bij dood van politieagente

Reformatorisch Dagblad – 29-10-1997 – Politie verslagen na dood hoofdagente

Trouw – 03-11-1997 – Politieagenten bewijzen laatste eer aan omgekomen hoofdagente

Reformatorisch Dagblad – 24-09-1998 – Herdenking omgekomen politieagente uitgesteld

Radio Argos – 12-02-1999 – Arrestatieteams

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *