ENSCHEDE/ROTTERDAM – Feijenoord-verdediger Piet Romeijn kan een aanzienlijke schorsing tegemoet zien. De robuuste linksback verdween in het scheidsrechtersboekje, omdat hij arbiter Van Gemert na afloop van de wedstrijd tegen FC Twente (1-1) een ‘hondelul’ had genoemd.

Romeijn was woest op de scheidsrechter, omdat hij vlak voor tijd de thuisploeg een vrije trap gaf, die in ogen van de verdediger niet terecht was. Uit de vrije trap ontstond een corner en uit die hoekschop viel de gelijkmaker.

Toen Romeijn in blessuretijd voor de ogen van de scheidsrechter uit Dubbeldam werd neergehaald en hij geen vrije trap kreeg, waren de rapen gaar. Van Gemert, die meteen na de overtreding affloot voor het einde van de wedstrijd, kreeg van Romeijn te horen ‘Bedankt voor de leiding, hondelul’.

Volgens De Volkskrant was de opmerking extra pijnlijk voor de scheidsrechter, omdat de hond van de scheidsrechter eerder deze week overleed.

Eddy Pieters Graafland en Piet Romeijn in Utrecht. Fotograaf: onbekend, Nationaal Archief/Anefo

In alle commotie wilde Van Gemert Romeijn de kans geven om zijn excuses aan te bieden, maar die volgde er niet. Aanvoerder Rinus Israël voerde namens Romeijn het woord het woord.

Daarop was Van Gemert onverbiddelijk:

“Er wordt in het veld veel gezegd en het taalgebruik is niet altijd zo netjes. Er wordt ook wel eens emotioneel gescholden. Ik til er niet zo zwaar aan, maar er zijn grenzen.”

(Scheidsrechter Van Gemert, Volkskrant, 08-12-1969)

‘Onbenul’

Na afloop zou Romeijn nog beweerd hebben dat hij ‘onbenul’ had geroepen, maar daar kwam hij later op terug.

“Natuurlijk heb ik er nu spijt van, maar ik kon het niet hebben dat de scheidsrechter na dat duel tussen Van Duivenboden en Drost een vrije trap tegen ons gaf. Er was niets aan de hand. Dat windt je dan op. Die opmerking was er toen uit voor ik er erg in had. Ik denk dat het me wel een wedstrijdje of een boete gaat kosten.”

(Piet Romeijn, Parool, 08-12-1969)

Feijenoord reageerde via teammanager Brox. Die noemde het een ’trieste zaak’. Hij verwacht dat ook de clubleiding van Feijenoord waarschijnlijk maatregelen neemt.

Het houdt wel in dat Feijenoord voor de vierde keer dit seizoen de gang naar de strafcommissie zal moeten maken. Eerder verschenen ook al Laseroms, Kindvall en Van Hanegem in het beklaagdenbankje. Alleen laatstgenoemde ontsnapte op miraculeuze wijze aan een schorsing. Van Hanegem kreeg het zelfs voor elkaar dat de complete strafcommissie opstapte.

Lees verder: Tuchtcommissie stapt op vanwege ‘Zaak van Hanegem’

Recidivist

Het is niet voor het eerst dat ook Romeijn negatief in het nieuws komt. Twee jaar geleden verdween hij ook al in het scheidsrechtersboekje omdat hij arbiter Schalks voor ‘klootzak’ had uitgescholden. Dat leverde hem toen een schorsing op voor drie wedstrijden.

Tijdens een jeugdinterland tussen Nederland en België werd Romeijn wel eens weggestuurd omdat hij de Franse scheidsrechter had beledigd. Dat kostte hem toen acht (!) wedstrijden. Ook mocht hij twee jaar lang niet uitkomen voor nationale teams.Spreekkoor

De meeste media spreken schande van de actie van Romeijn. Sommige media, zoals de Telegraaf, vinden de uitspraak zelfs zo heftig, dat ze weigeren het scheldwoord te plaatsen. Andere kranten doen dat wel.

Het gebruik van de term ‘hondelul’ in het voetbalstadion is niet geheel nieuw. Al enige tijd wordt de yell al gebruikt in combinatie met ‘hi, ha, ….’.

Wel lijkt Romeijn de primeur te hebben als het gaat om het gebruik van de term tegen een scheidsrechter. Eerder werden scheidsrechters al een keer uitgescholden voor ‘kikker’ en ‘kattenmepper’.

Piet Romeijn brengt Piet Keizer ten val in de wedstrijd tegen Ajax. Fotograaf: Onbekend, Nationaal Archief/Anefo

Hoe ging het verder?

De schorsing kwam er overigens niet. Romeijn kreeg van de KNVB een boete van 350 gulden. Ook de club deed daar nog een boete overheen.

Feyenoord, dat dit seizoen gigantisch veel indruk maakte door als eerste Nederlandse club de Europa Cup I te winnen, leerde niet veel van het voorval met Romeijn. Een week later werd een andere Feyenoorder, Wery, nog van het veld gestuurd.

Romeijn werd later dat jaar nog een keer uit het veld gestuurd. Hij werd in de Europa Cup-wedstrijd tegen Vorwärts Berlin weggestuurd. Feyenoord verloor die wedstrijd met 1-0, maar dat werd in de terugwedstrijd goedgezet (2-0).

Bronnen:

Het Parool – 08-12-1969 – Romeijn betreurt scheldwoord

Het Vrije Volk – 08-12-1969 – Romeijn in het boekje

De Telegraaf – 08-12-1969 – Feijenoord krijgt klap op klap

Het Vrije Volk – 09-12-1969 – Feijenoord legt Piet Romeijn geldboete op

RTV Rijnmond – Vergeten Verhalen – Piet Romeijn en zijn ‘hondenlul’

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 06 december 2019

Verhaalnummer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *