ROTTERDAM – Coen Moulijn is, zo vlak voor de grote Europacupfinale tegen Celtic, geridderd op het stadhuis in Rotterdam. Maar geheel vlekkeloos ging dat niet. De aanvaller kwam te laat voor de lintjesregen en burgemeester Thomassen wilde bijna een zoekactie naar de topspeler laten beginnen.

“Wil de heer Moulijn naar voren komen”, vroeg de burgemeester vanmorgen in de burgerzaal van het stadhuis.

“Heeft hij zich onttrokken aan de huldiging? Alle politieagenten naar buiten om hem op te sporen!”

(burgemeester Thomassen, Het Vrije Volk, 29-04-1970)

Moulijn zou vanmorgen benoemd worden tot Ridder van Oranje-Nassau. Maar tot verbazing van alle mensen in de zaal was de Feijenoord-speler niet aanwezig.

Pas aan het einde van de ceremonie kwam de linksbuiten alsnog binnen, gehaast en gebracht met de taxi.

“Ik maakte om tien over negen pas het telegram open, waarin stond dat ik om half tien op het stadhuis moest zijn”, liet Moulijn later aan de GPD-bladen weten. “Toen was het natuurlijk te laat. Je weet wel als vrouwen zich nog moeten opmaken en zo…”

“Ik krijg in deze dagen voor de Europa Cup Finale zoveel telegrammen van mensen die me het beste wensen, dat ik ze niet allemaal meteen kan openmaken. … Ik heb het bij de post gelegd in de veronderstelling dat het weer een aanmoediging was. Toen ik vanmorgen de post opende zag ik opeens, dat het heel wat anders was.”

(Coen Moulijn, GPD-bladen, 30-04-1970)

Moulijn kreeg uiteindelijk de ridderorde opgespeld door sportwethouder Vos “Ik ben erg blij met mijn onderscheiding. Vooral als je een teamsport beoefent is het moeilijk om als eenling eruit te springen.”Een kleine week later was Moulijn niet te laat voor de huldiging op de Coolsingel na de winst van de Europa Cup voor Landskampioenen, na de 2-1 winst op Celtic.

Bronnen:

Het Vrije Volk – 29-04-1970 – Moulijn krijgt – te laat- lintje

Limburgs Dagblad – 30-04-1970 – Coen Moulijn en Jan Janssen in de ridderorde

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 28-04-2020

Verhaalnummer: