ROTTERDAM – Het bezoek van de Amerikaanse seksbom Jayne Mansfield is in Rotterdam niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het hoogtepunt (althans voor de betrokkenen) was het verrichten van de aftrap voor de eredivisiewedstrijd tussen Sparta en DOS.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd Mansfield aan alle spelers voorgesteld. De twee aanvoerders, Frans de Munck (DOS) en Rinus Terlouw (Sparta) kregen zelfs nog een klein kusje op de wang.

Daarna wendde ze zich naar de middenstip waar ze, met ongebruikelijk schoeisel, de aftrap mocht verrichten voor de wedstrijd.

“Ze heeft de bal dapper aan het rollen gebracht en ze deed dat met een goed gerichte punter, die doel trof tussen de haar altijd belagende fotografen. Ze schrok er zelf van”

(Het Vrije Volk, 14-10-1957)

Het was maar de vraag wie er meer onder de indruk was van Mansfield. Binnen enkele minuten lag de bal al voor het eerst achter DOS-doelman De Munck, die zich liet verrassen op een schot van Tinus Bosselaar, dat via de vuisten van de ‘Zwarte Panter’ in de goal belandde. Maar dat was het enige hoogtepunt van Sparta. Want DOS kwam weer bij de positieven en scoorde uiteindelijk zeven keer (7-1).

Omdat de uitslag weinig reden tot een feestgevoel gaf, hadden de Sparta-supporters het na afloop vooral over de wulpse verschijning van Jayne Mansfield.

Na afloop liet Mansfield weten dat ze toch wel gecharmeerd was van voetbal. “Ik vond het prettig die twee atleten te mogen kussen en eerlijk gezegd was ik een beetje nerveus over  de aftrap”, schrijft het Algemeen Handelsblad.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieBizarre taferelen

De 24-jarige Mansfield was in ons land om haar films ‘The Girl can’t help it’ en ‘Oh, for a man’ te promoten en een bezoek aan een Amerikaans marineschip dat langs een Rotterdamse kade lag. Overal waar ze kwam kon ze rekenen op een grote publieke belangstelling.

Zaterdag merkte Haagse agenten al hoe groot de belangstelling voor de blondine kon zijn. Toen ze opdook op het Spui bij het Astatheater zorgde ze hoogstpersoonlijk voor een grote verkeersopstopping.

“De Haagse Mansfield-fans doorbraken, zwaaiend met afgerukte reclameplaten, het politiecordon om jayne van nabij te bezien. Haar zwarte japon liet dan ook maar weinig vermoedens over. In de foyer werd zij door de opgewonden bewonderaars en handtekeningenjager bijna de goudvissenvijver ingeduwd. Maar Jayne bleef vriendelijk voor allen, die zozeer prijs stelden op haar kostbare handtekening.”

(Algemeen Handelsblad, 14-10-1957)

In Rotterdam was de publieke belangstelling niet anders. Na haar bezoek aan Het Kasteel ging ze verder naar een restaurant aan de Hoogstraat in Rotterdam voor een diner. Het personeel stond haar buiten op te wachten en vormde een soort erehaag, voordat ze naar binnen ging.

Chefkok Scholten had een speciaal diner voor Mansfield samengesteld, met een Jayne Mansfield Oyster-cocktal, een Hollywood Calfs Sweebread en een Powder-Cuff-Spoon. Overigens heeft Mansfield niet veel gegeten van het menu, omdat ze liever geen vlees eet. “Want dat is zo zielig voor de dieren”, liet ze weten aan Het Vrije Volk.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieNiet één, maar twee zoenen

Het bezoek aan Rotterdam werd afgesloten in het Prinses Theater, dat haar veertigjarige jubileum vierde. Dit keer kwam ze in een compleet andere outfit, ‘een violette zeemeerminnenjapon van een rondborstige snit’.

“Door al het gedrang ging er veel van het effect van haar heupwiegende entree verloren. Maar dat werd goed gemaakt toen zij in het theater langs een smal trapje het toneel beklom. De parterrebevolking zat daarbij stalles en uitte haar bewondering in ondubbelzinnige uitroepen”

(Algemeen Handelsblad, 14-10-1957)

Mansfield sprak de aanwezigen toe en wenste het Prinsestheater veel geluk met het veertigjarig jubileum. Directeur Keizer van het theater kreeg daarbij een zoentje op zijn wang. Dat zorgde voor zoveel enthousiasme in de zaal, dat Keizer nóg een kus kreeg.

Voordat Mansfield richting Amsterdam vertrok, voor het bezoek aan wat nachtclubs, moest ze zich weer door het grote leger handtekeningenjagers heenworstelen. Maar ze nam er de tijd voor en deelde ook nog wat handkusjes uit. Ze gaf na afloop toe dat het best zwaar is om met dit soort publieke belangstelling om te gaan. “Ik vind het heerlijk, al moet ik wel op pillen leven om het vol te houden”

Kritiek

Toch was niet iedereen gediend van de heupwiegende en zoenende superster. De Maasbode sprak schande van alle aandacht die Mansfield vroeg en ook kreeg.

“Een vrij smakeloze demonstratie van de Amerikaanse filmgriet Jayne Mansfield, die in haar meest fotogenieke houding het veld kwam opwiegen, zich met te veel aplomb in de houding voor de camera’s wierp handjes schudde met en kusjes uitdeelde aan spelers van beide ploegen en tot slot van ’t misselijkmakend-puberachtig gedoe ook vóór aan een der beide middenvoors voorbehouden officiële aftrap nog een lukraak-schop tegen de bal mocht geven.”

(Maasbode, 14-10-1957)

Volgens de Maasbode had het Sparta-bestuur een fout gemaakt door Mansfield dit podium te geven. Een meerderheid van het publiek zou ‘slechts schamper commentaar’ hebben voor de vertoning.

Het was niet voor het eerst dat de krant zich neerbuigend uitliet over de filmdiva. Zo werd er benadrukt dat zij haar filmcarrière alleen maar te danken zou hebben aan een regisseur ‘die haar surplus van uiterlijke en gemis aan innerlijke kwaliteiten zodanig op camera te vangen, dat zij nog precies voor bepaalde rollen past.’

Ook sprake de krant er schande van dat de KNVB de mogelijkheid gaf voor dit soort ‘kermisvermaak’, omdat voetbal een bloedserieuze sport is.

Morgen is Mansfield in Amsterdam, op het nieuwe kantoor van Twentieth Century Fox. Dinsdag vertrekt ze naar Stockholm, inclusief kapster en kleedster.

Bronnen:

Algemeen Dagblad – 04-10-1957 – Super Pin-up komt naar Nederland

Algemeen Dagblad 14-10-1957 – Jayne Mansfield gaf de politie handenvol werk

Het Vrije Volk – 14-10-1957 – Jayne geeft links en rechts kusjes weg

De Maasbode – 14-10-1957 – Sinds jaren niet zo’n debacle op Spangen