10 januari 1999 – ONSCHULDIGE SLACHTOFFERS NA SCHIETPARTIJ BIJ DANSCAFÉ

Gorinchem – Bij een schietpartij op een stapavond op de Kerksteeg in Gorinchem komen twee meiden om het leven. Het is de eerste keer dat Zuid-Holland het fenomeen ‘zinloos geweld’ op zo’n grote wijze leert kennen. Een paar dagen later volgt er de eerste stille tocht in Zuid-Holland, waaraan tienduizenden mensen meedoen.

Bloemenzee voor de ingang van danscafé Bacchus in Gorinchem. Foto: Regio Archief Gorinchem

Lees verder: Discotheek Bacchus beschoten; zeker één dode

10 januari 1920 – STAKENDE TONEELSPELERS VOEREN RUMOERIG STUK OP

Den Haag – Toneelspelers zijn al een paar dagen actie aan het voeren voor een beter loon. Toch gaat de voorstelling in het Haagse Theater Verkade door, maar niet vlekkeloos. Meerdere keren onderbreken steunbetuigers voor de acties de voorstelling. Die worden door eerst door het personeel en later door het publiek (met harde hand) de zaal uitgewerkt. Er worden meerdere aanhoudingen verricht.

Theaterzaal Theater Verkade, Den Haag. Fotograaf: onbekend. Beeldbank Haags Gemeentearchief

Lees verder: Haagse theaterstaking met harde hand neergeslagen door publiek

10 januari 1967 – HUWELIJK VAN VOLLENHOVEN EN PRINSES MARGRIET

Den Haag – In het Raadhuis in Den Haag zijn Pieter van Vollenhoven en Prinses Margriet met elkaar in het huwelijk getreden. Na de receptie wordt het tweetal door Prins Bernhard naar Zürich gevlogen voor de huwelijksreis.

10 januari 1996 – VADER VERMOORDT DRIE ZOONTJES IN KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

Krimpen aan den IJssel – Een overspannen Molukse man kan het niet meer aan nadat zijn vriendin hem verlaat en hij vermoordt zijn drie kinderen (5, 8 en 9 jaar). Daarna probeert hij zelfmoord te plegen. De klap komt hard aan in de Molukse gemeenschap van Krimpen aan den IJssel. De man wordt veroordeeld tot 20 jaar cel.

10 januari 1999 – ‘BARNEY’ PROLONGEERT WERELDTITEL DARTS

Den Haag – De ‘Haagse postbode’ Raymond van Barneveld prolongeert zijn wereldtitel op de Embassy in Engeland. Hij is pas de tweede darter die het toernooi twee keer achter elkaar weet te winnen. In de finale verslaat hij de Brit Ronnie Baxter. Dat het darten inmiddels een grote kijksport is geworden, blijkt uit de 4,4 miljoen kijkers die de finale trekt.

10 januari 2009 – HOLLAND GAAT MASSAAL HET IJS OP

Regio – Op verschillende plaatsen in de regio gebeurt iets dat al jaren  niet heeft kunnen plaatsvinden: grote schaatstochten. Alleen al aan de Molentocht in de Alblasserwaard doen tussen de 12.000 en 15.000 mensen mee. Maar veel langer kon het publiek er niet van genieten. Op maandag 12 januari zette de dooi in en was het over met de schaatspret.