15 april 2003 – GEEN LEVENSLANG VOOR MOORD OP PIM FORTUYN

Rotterdam – De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., wordt veroordeeld tot 18 jaar cel. Dat is niet levenslang, waar veel mensen aan dachten, of zelfs op gehoopt hadden (het was ook geëist). Maar volgens de rechter was er geen sprake van ‘onherstelbare schade aan de democratie’.

Een paar maanden later wordt Volkert van der G. ook in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar cel.

15 april 1246 – DELFT KRIJGT STADSRECHTEN

Delft – Graaf Willem II van Holland verleent zelfbestuur aan de inwoners van Delft. Zo mochten ze onder meer recht spreken. Het stuk wordt ondertekend door de tante van Willem II, Richardis. Zij wordt daarom gezien tot stichter van de stad. Delft als nederzetting is waarschijnlijk een stuk ouder. Deplaats ontstond in de elfde eeuw.

15 april 2004 – JONG FEYENOORD-SPELERS BELAAGD DOOR AJACIEDEN

Amsterdam/Rotterdam – Na afloop van de beloftenwedstrijd Jong Ajax – Jong Feyenoord wordt het veld bestormd door Amsterdamse hooligans. Zij gingen Feyenoorders te lijf. Robin van Persie wordt ingesloten en krijgt meerdere klappen voordat hij de kleedkamer weet te bereiken. Ploeggenoot Jorge Acuna schiet hem te hulp en krijgt zoveel klappen dat hij naar het ziekenhuis moet. Trainer Mario Been wordt met een mes achternagezeten.

15 april 2007 – MARATHON ROTTERDAM INGEKORT VANWEGE DE HITTE

Rotterdam – Op 15 april is ingekort vanwege de hitte. Door de 27 graden is het te gevaarlijk om de 42 kilometer uit te laten lopen. Mensen moeten na de Erasmusbrug rechtdoor lopen richting de finish op de Coolsingel, in plaats van het rondje rondom het Kralingse Bos. Dertig lopers gaan naar het ziekenhuis, na oververhitting. Twee mensen moesten worden gereanimeerd. Toch krijgt iedereen zijn medaille.

15 april 1937 – EERSTE SNELWEG VAN NEDERLAND GEOPEND: DEN HAAG – UTRECHT

Voorburg – De eerste snelweg van Nederland wordt geopend: de weg tussen Den Haag en Utrecht. Het eerste wegvak ligt tussen Voorburg en Zoetermeer. Het stuk is 12 kilometer lang. Op dat moment is de Rijksweg 13 al vier jaar open, maar omdat die weg geen middenberm had, wordt dit niet als snelweg gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *