15 mei 1971 – EXPLOSIE OP ZENDSCHIP RADIO NOORDZEE

Noordwijk – Aan boord van de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal, vindt een explosie plaats. Blusboten kunnen het schip redden, maar de zender gaat korte tijd uit de lucht. Twee dagen later worden meerdere mannen opgepakt voor de aanslag. Die aanslag blijkt het werk te zijn van Radio Veronica, de grote concurrent.

15 mei 1940 – CAPITULATIE NEDERLAND IN SCHOOLGEBOUWTJE RIJSOORD

Rijsoord – In de School met de Bijbel in Rijsoord wordt de overgave van de Nederlandse strijdkrachten getekend. Opperbevelhebber Generaal Winkelman ondertekent namens Nederland. Namens de Duitsers wordt de overgave getekend door Generaal Von Küchler. Winkelman besluit tot overgave na het bombardement van Rotterdam van 14 mei en het Duitse dreigement om ook andere steden te bombarderen. De capitulatie geldt voor heel Nederland, met uitzondering van Zeeland, waar nog wordt gevochten.

Lees verder: Nederlandse legerleiding tekent overgave in Rijsoord

15 mei 1983 – EERSTE REAGEERBUISBABY GEBOREN

Rotterdam – Op zondagmiddag 15 mei 1983 rond half twaalf wordt in het Dijkzigt-ziekenhuis in Rotterdam Stefanie Hing Li geboren, de eerste Nederlandse reageerbuisbaby. Alleen in Rotterdam wordt de reageerbuismethode toegepast. Dijkzigt-arts Zeilmaker is de grote initiator achter het Rotterdamse onderzoek.

15 mei 1986 – ACTIEVOERDERS SCHUIVEN AAN BIJ JAARVERGADERING SHELL

Den Haag – Zo’n driehonderd actievoerders schuiven aan tijdens een jaarvergadering van Shell in het zwaarbeveiligde Haagse Congrescentrum. De tegenstanders van de apartheid in Zuid-Afrika hebben allemaal één aandeel en willen hun zegje doen over de aanwezigheid van Shell in Zuid-Afrika. President-directeur Van Wachem geeft ze de ruimte, maar moet uiteindelijk de vergadering schorsen, omdat de actievoerders steeds op Zuid-Afrika terugkomen.

15 mei 1991 – EUROPACUPFINALE MANCHESTER – BARCA (2-1) IN DE KUIP; RELLEN BLIJVEN UIT

Rotterdam – In De Kuip wordt de finale van de Europacup II gespeeld tussen Manchester United en Barcelona (met Ronald Koeman). Het is om meerdere reden een bijzondere finale. Het is voor het eerst dat er weer Engelse club mee mogen doen in Europees verband na het Heizeldrama (1985). In Rotterdam keek men met angst en beven naar de komst van de Engelse hooligans. Maar door allerlei maatregelen, de regen én de Britse winst zorgde ervoor dat het gezellig bleef in Rotterdam

15 mei 2002 – PIM FORTUYN POSTUUM GROTE WINNAAR VERKIEZINGEN

Rotterdam – Negen dagen na zijn dood mag de Rotterdamse politicus Pim Fortuyn zich alsnog de grote winnaar noemen van de Tweede Kamerverkiezingen. De LPF (Lijst Pim Fortuyn) haalt 26 zetels, een record voor een nieuwe partij. De Partij van de Arbeid is de grote verliezer. Die partij boekt een historisch verlies (van 45 naar 23 zetels). De grootste partij wordt het CDA, zodat Jan Peter Balkenende zichzelf de nieuwe premier mag noemen.

15 mei 2017 – FEYENOORD GEHULDIGD NA LANDSKAMPIOENSCHAP; COOLSINGEL VOL

Rotterdam – Een dag na het behalen van het landskampioenschap, op maandagochtend, wordt Feyenoord gehuldigd op de Coolsingel. Er komt zoveel publiek op af, zo’n 140.000 mensen volgens de politie, dat sms-alerts worden verstuurd met het verzoek om het centrum te mijden.