16 augustus 1994 – BRINKMAN TREEDT TERUG ALS FRACTIEVOORZITTER CDA

Dirksland – Elco Brinkman, de nieuwe grote man van het CDA na het vertrek van Ruud Lubbers, is niet langer fractievoorzitter. Er was het afgelopen jaar veel kritiek op Brinkman (geboren in Dirksland, opgegroeid in de Drechtsteden). Het CDA kwam in januari al zwaar onder vuur te liggen, vanwege verkiezingsplannen om de AOW te bevriezen. Ook bleek hij Commissaris te zijn bij een bedrijf dat werd verdacht van fraude. De verkiezingen van 3 mei leverde een verlies op van 20 zetels. Een partijcommissie gaf de schuld aan Brinkman. Daarna drong het partijbestuur aan op een vertrek.

 

16 augustus 1945 – VUURWERKONGELUK TIJDENS SHOW IN ROTTERDAM; 5 DODEN

Rotterdam – Tijdens de festiviteiten rondom de Vlootdagen gaat het in Rotterdam goed mis. Er komen bij een ongeluk met vuurwerk zeker vijf mensen om.

De festiviteiten vielen samen met de Japanse capitulatie, een dag eerder. De sfeer in de stad was dan ook uitermate goed.

Aan beide kanten van de Maas stonden tienduizenden mensen te wachten op het vuurwerk. Vooral op de Parkkade was het een drukte van jewelste. Het vuurwerk werd afgestoken vanaf de Engelse torpedojager Onslow. Maar bij het afsteken van één van de vuurpijlen gaat het verkeerd.

“Eén daarvan bereikte slechts een gering hoogte en viel brandende terug op het achterdek van de “Onslow”, waar het vuurwerk opgeslagen lag. Een vuurpijl spoot op en onder luid geknetter vlogen brandende vuurpijlen naar alle kanten” (Het Vrije Volk, 17-08-1945)

Meerdere vuurpijlen schoten recht het publiek in op de Parkkade en de Heuvel. Mensen raakten in paniek en werden vertrapt.

Er raken meer dan 100 (!) mensen gewond, door brandwonden of in de paniek die daarna ontstond. Vijf mensen aan de kant overlijden. Daar zat een jongen van 14 jaar oud bij. Er gaan 25 gewonden naar het ziekenhuis.

Ook aan boord van het Britse schip vallen doden en gewonden, maar daarover zijn geen gegevens bekend.

 

16 augustus 1998 – EUROPEES KAMPIOENSCHAP YOYO’EN IN SCHEVENINGEN

Scheveningen – De Jojo maakt een enorme comeback in Nederland, alhoewel onder de moderne naam Yoyo. In Scheveningen wordt zelfs op 15 en 16 augustus het Europees Kampioenschap Yoyo gehouden.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.