02 april 1973 – VERONICA ONGEWILD AAN WAL IN SCHEVENINGEN

Den Haag – Een orkaan teistert Nederland (met windstoten tot 135 km/u en zeker vier mensen komen om. Maar ook het zendschip van Radio Veronica komt in de problemen. Het personeel moet van boord.

Technicus Ruud Doets nam om vier minuten voor half elf afscheid van zijn luisteraars.

“Dit is de laatste uitzending van Veronica. Blijf ons steunen. Onze vrouwen kunnen gerust zijn. Alles is goed met ons”

(Ruud Doets, technicus Radio Veronica)

De woorden waren misschien geruststellend, maar de problemen waren vrij groot. Het schip werd anderhalf uur eerder van zijn ankers gerukt en lag (het schip heeft geen motor) als een speelbal van de golven op het water.  Ook een reserveanker brak.

Toen water het schip binnen begon te lopen werd een eerste noodsignaal verstuurd. Daarop werd besloten om de bemanning van boord te halen. Met reddingsboot Bernard van Leer werden tien mensen veilig aan de kant gebracht.

Er werd ook nog een poging gedaan om het schip naar een veiliger plek te slepen, maar de sleepboot uit de Rotterdamse haven kon het schip niet bereiken.

Ook Radio Nordzee moest de uitzendingen staken, omdat de golven op zee in de buurt kwamen van de hoogspanningskabels in de mast. Daardoor dreigde aan boord de stroom uit te vallen.

Het schip trekt vele duizenden kijkers. En dat allemaal vlak voor een hoorzitting op 18 april in de Tweede Kamer over de toekomst van piratenradio.

02 april 1956 – HENK SCHOUTEN SCOORT 9 KEER IN EEN WEDSTRIJD

Rotterdam – In de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen De Volewijckers (Amsterdam) maakt Henk Schouten negen doelpunten. Binnen een kwartier heeft hij al zijn eerste hattrick erin liggen. Negen doelpunten is nog altijd een record op het hoogste voetbalniveau. Niet in de Eredivisie, want die ging een jaar later pas van start.

02 april 1991 – EERSTE ROTTERDAMS DAGBLAD VERSCHIJNT

Rotterdam – De eerste editie van het Rotterdams Dagblad verschijnt, na een fusie tussen het Rotterdams Nieuwsblad en Het Vrije Volk. Het Vrije Volk was de opvolger van Het Volk. Die krant verscheen voor het eerst in 1900. Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam aangepast in ‘Het Vrije Volk’.

02 april 2008 – LUCIA DE B. VRIJGELATEN

Den Haag – In de vroege ochtend wordt Lucia de B., een verpleegkundige uit Den Haag, vrijgelaten. Ze was eerder veroordeeld tot levenslang, voor de dood van zeven patiënten. Als blijkt dat de slachtoffers een natuurlijke dood zijn gestorven, valt het bewijs in de zaak weg en moet de vrouw vrijgelaten worden. Het onderzoek wordt heropend. Pas in 2010 is er sprake van een definitieve vrijspraak.