23 november 1980 – INDIANENTRIBUNAAL VAN START IN HARTJE ROTTERDAM

Rotterdam –  Vandaag in 1980 – Het moet een raar gezicht zijn geweest. Loop je op de Lijnbaan, sta je plots oog in oog met een Indiaan. Het kon zomaar, in het najaar van 1980.   In De Doelen was namelijk een hele speciale conferentie begonnen: het Russell-tribunaal. Deze rechtbank behandelt rechtsposities van onderdrukte groepen. Dit keer ging het om inheemse bewoners, zoals indianen.

Dit keer ging het vooral om de rechten van indianenvolken in Noord- en Latijns Amerika. “De internationale gemeenschap móet deze top organiseren. Daar hebben we zelf geen tijd voor”, zegt een woordvoerder van de indianen in de aanloop naar de bijeenkomst. “Wij hebben het te druk met overleven.”  

Om de kosten te dekken komt er een benefietavond. Maar die levert bijna niks op. Rotterdam loopt blijkbaar niet zo warm voor dit soort onderwerpen.  

Tijdens het tribunaal worden 10 dossiers inhoudelijk behandeld. Veel levert het niet op, want de aangeklaagde partijen (multinationals of overheden) komen niet opdagen.   Dat het tribunaal met een uitspraak komt, waarin staat dat de rechten van de indianen worden geschonden, maakt dan ook niet zoveel verschil.

23 november 1577 – POTVISSEN GESTRAND BIJ TER HEIJDE

Ter Heijde – In de nacht van 22 op 23 november stranden er bij Ter Heijde drie potvissen. Volgens ooggetuigen maken de drie dieren deel uit van een groep van 13 of 14 potvissen. De drie vissen trekken veel bekijks. Zelfs vanuit Delft en Leiden komen mensen naar het voorval kijken.