24 november 1984 – DORDTSE TORENS OPGEBLAZEN

Dordrecht – In Dordrecht worden de vier schoorstenen van de oude elektriciteitscentrale opgeblazen. Ze vallen netjes om op het terrein van de oude centrale. Er kijken duizenden mensen toe.

24 november 1813 – FRANSE OVERHEERSERS VLUCHTEN WEG BIJ DORDRECHT NA VLAGVERTOON

Dordrecht – Na jarenlange Franse overheersing is Dordrecht op 24 november 1813 weer een vrije stad. Dordtenaren hadden de Dordtse rood-wit-rode vlag gehesen, die door de Fransen als de Engelse vlag werd gezien. Vervolgens sloegen ze op de vlucht.

De Franse troepen trekken zich terug. Prent van A. Vinkeles naar J.W.Pieneman. Beeld: Rijksmuseum

Lees verder: Dordrecht weer vrij na jarenlange Franse overheersing

24 november 1965 – GESTRAND SCHIP TREKT VEEL BEKIJKS

Ter Heijde – Duizenden mensen hebben een kijkje genomen op het strand van Ter Heijde waar die ochtend het vrachtschip Ping An uit Hong Kong is gestrand. Het schip lag de avond ervoor voor anker, voor de monding van de Nieuwe Waterweg. Het schip had motorproblemen en toen het anker brak kon het verder niets doen.

24 november 2012 – ONGEWAPENDE JONGEN DOODGESCHOTEN OP HOLLAND SPOOR

Den Haag – Op Station Holland Spoor in Den Haag schiet een agent de 17-jarige Rishi dood. Op het station was iemand bedreigd en het latere slachtoffer wordt gemaand stil te staan. Als hij naar een jas- of broekzak grijpt, schiet de politie. Uiteindelijk blijkt dat Rishi niet gewapend was.

24 november 1999 – OUD-PROFVOETBALLER VEROORDEELD VOOR DOODSCHOPPEN AUTOHANDELAAR

Rotterdam – Oud-profvoetballer Jan Mulder (SVV, Feyenoord, Dordrecht’90, Telstar) wordt veroordeeld tot 7 jaar cel voor de dood van de Rotterdamse autohandelaar Jan Baas.

Dader en slachtoffer waren met hun families een dagje gaan varen in de buurt van Brielle. Tijdens een afsluitend etentje werd veel gedronken. Nadat het latere slachtoffer in het water belandde ontstond er ruzie. Daarbij zou Baas drie tot vijf keer op zijn hoofd en lichaam zijn geschopt.

Volgens de officier van justitie waren de ‘benen van de oud-prof ‘dodelijke wapens’.

Later (2013) werd Mulder ook nog in verband gebracht met een omkoopschandaal bij Telstar, in de jaren ’90.

24 november 1982 – DE GEBOORTE VAN HET POLDERMODEL IN WASSENAAR

Wassenaar – Werkgevers- en werknemersorganisatie sluiten in Wassenaar een akkoord over loonmatiging. Het Akkoord van Wassenaar wordt daarna ook wel gezien als de geboorte van het Poldermodel. Het akkoord was nodig omdat de overheid had gedreigd om de loonontwikkelingen te bevriezen. De afspraken werken en worden in het buitenland ‘The Dutch Miracle’ genoemd.