04 mei 1963 – SUPPORTERSSCHEPEN FEIJENOORD RICHTING PORTUGAL

Rotterdam – Als Feijenoord zich als eerste Nederlandse club plaatst voor een halve finale van een Europacup, begint de Europacup-koorts in Rotterdam grote vormen aan te nemen. Op initiatief van het Vrije Volk vertrekken er twee schepen naar Portugal voor de wedstrijd tegen Benfica.

Aan boord van De Grote Beer en De Waterman zijn 1.500 supporters. Feijenoord verliest de wedstrijd in Portugal met 3-1, maar de supportersreis (mede door de grote media-aandacht) is een mijlpunt in de Feyenoord-geschiedenis.

Overigens was de reis bijna niet doorgegaan, omdat de KNVB oorspronkelijk Feyenoord niet wilde inschrijven voor het Europa Cup I-toernooi. Hoe dat zat, kan je beluisteren in de podcast van Dagvantoen

04 mei 1885 – EERSTE OVERDEKTE WINKELCENTRUM ‘PASSAGE’ GEOPEND

Den Haag – Den Haag heeft de primeur van Nederland als er het eerste overdekte winkelcentrum van Nederland wordt geopend: de Passage. De winkelstraat (163 meter lang) verbindt het Buitenhof met de Spuistraat. Het is niet meteen een succes, want op de dag van de opening zijn (slechts) 16 van de 53 winkels in gebruik.

04 mei 1913 – VROUWENDEMONSTRATIE VOOR KIESRECHT IN DEN HAAG

Den Haag – In de Concertzaal van de Dierentuin in Den Haag vindt een protestmeeting plaats voor het algemeen kiesrecht, met andere woorden het stemrecht voor vrouwen. De zaal puilt uit, voornamelijk met vrouwen. De bijeenkomst staat onder leiding van de feministe Aletta Jacobs. Het duurt nog tot 1922 voordat de vrouwen voor het eerst naar de stembus mogen.

04 mei 1976 – VEEL SLACHTOFFERS BIJ TREINONGELUK SCHIEDAM

Schiedam – Een internationale trein uit Hoek van Holland botst bij Schiedam op een stoptrein die net vertrokken is uit Rotterdam. Bij de botsing vallen 24 doden en 5 zwaargewonden. De ramp is veroorzaakt door een menselijke fout. De conducteur van de stoptrein lette op het station van Schiedam niet op het vertreksein op het perron. Ook de machinist miste het rode sein. Alle doden en zwaargewonden vielen in de voorste wagon van de stoptrein. De machinist van de internationale trein kon op tijd uit de locomotief springen en overleefde de ramp.

Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder) / Licentie: Creative Commons

04 mei 1982 – WILDE STAKING IN ROTTERDAMSE HAVEN

Rotterdam – In de nacht van 3 op 4 mei breekt bij het Rotterdamse bedrijf Frans Swarttouw een wilde staking uit van havenwerkers. Kort daarop slaat de actie over op bedrijven als EMO, EECV en ECT. Er wordt al heel lang onderhandeld, maar de haverwerkers zijn het zat. Ze eisen meer vrije dagen en een regeling waarop mensen al op hun 60ste met de VUT kunnen (nu is dat nog 62). De vakbonden nemen vrij snel de havenactie over, waardoor er geen sprake meer is van een wilde actie.

04 mei 2017 – MEDEWERKER VERSPREID ZUUR IN CAPELS ZIEKENHUIS

Capelle aan den IJssel – Een verwarde medewerker van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel verspreidt Perazijnzuur in een magazijn. Meerdere mensen raken onwel en sommigen worden zelfs opgenomen op de Intensive Care-afdeling. Later verklaart de man dat hij het idee had dat hij gepest werd door zijn collega’s. Bij drie eerder werkgevers had hij dat ook al gezegd.