05 mei 1945 – FEEST IN ´BEVRIJD´ HOLLAND

Regio – Op verschillende plaatsen in de regio wordt vandaag feest gevierd, om te vieren dat de oorlog voorbij is. De situatie is vreemd, omdat in veel steden de bevrijders nog in geen velden of wegen te zien zijn. In Rotterdam en Amsterdam duurt het nog zeker twee dagen voordat de Canadezen zich melden.

De nieuwe situatie zorgt op veel plekken voor een gespannen situatie. In Berkel en Rodenrijs komt het bijvoorbeeld tot een treffen tussen het voormalig verzet en Duitse militairen. Het gevolg: meerdere doden

Lees verder: Veldslag bij Rodenrijs Bloemenveiling: ‘Dit had heel anders kunnen aflopen’

05 mei 1967 – PRECISIEWERK OP DE RIVIER: MERWEDEBRUG (PAPENDRECHT-DORDRECHT) VERSLEEPT

Dordrecht – De Merwedebrug (N3, in Dordrecht ook wel de Papendrechtse brug genoemd) wordt op z’n plek gevaren. De brug wordt gebouw in Dordrecht, maar kan niet onder de Zwijndrechtse brug door. En dus moet de brug helemaal via Rotterdam worden omgevaren. Een groot karwei, maar het lukt.

Transport van Merwedebrug (1967) – Bron: Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

05 mei 2018 – SYRIËR STEEKT IN DE RONDTE IN DEN HAAG

Den Haag – Een Syrische man steekt op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag meerdere mensen neer. Later blijkt dat justitie was gewaarschuwd over deze 31-jarige Malek F.. Hij zou geradicaliseerd zijn en plannen hebben voor een aanslag. Direct na de aanslag wil de politie nog niet zeggen of er sprake is van een aanslag, er wordt dan nog gesproken over een ‘verwarde man’. Justitie sluit later een terroristisch motief niet uit.

05 mei 2018 – FC DORDRECHT DOOR IN PLAYOFFS NA ‘WONDER VAN LEEUWARDEN’

Dordrecht – Na een 4-1 thuisnederlaag in Dordrecht leek de return tegen Cambuur/Leeuwarden een kansloze missie, zeker na de 1-0 ruststand in het voordeel van de Friezen. Maar in de laatste helft scoort Dordrecht vier keer. Daarna wint de ploeg ook nog de strafschoppenserie. De wedstrijd gaat de geschiedenisboeken in als het ‘Wonder van Leeuwarden’, met als hoofdrolspelers Denis Mahmudov en een piepjonge doelman Menno Bergsen.