05 maart 1979 – PVDA-KANTOOR BEZET UIT PROTEST PLANNEN POORTGEBOUW

Rotterdam – Een groep boze bewoners uit de wijk Feijenoord bezet het PvdA-kantoor aan de Goudse Rijweg. Ze zijn verbolgen over het plan om de prostitutie in de stad te centreren rondom het Poortgebouw. Dat moet dan een zogeheten Eroscentrum worden. Later in maart gaat de gemeenteraad alsnog akkoord met het plan. Als eind 1979 alsnog blijkt dat zo’n centrum ervoor zorgt dat de ontwikkeling van andere buurten tegenwerkt, verdwijnt het plan alsnog in de prullenbak.

Lees verder: PvdA-kantoor bezet vanwege komst megabordeel

05 maart 1512 – KERKTOREN VAN LEIDEN INGESTORT

Leiden – De Pieterskerk in het centrum van Leiden is in de nacht van 4 op 5 maart 1512 ingestort. De ‘Coningh der Zee’ (de kerktoren werd al baken voor scheepslieden gebruikt) was door de harde wind omgeblazen. Een paar dagen ervoor waren tijdens een kerkdienst al wat stenen naar beneden komen zetten, maar toen trok men zich er nog niet veel van aan. De kerktoren zou honderd meter hoog zijn, maar uit latere berekeningen kwam een hoogte van zo’n 50 meter.

Lees verder: Toren Pieterskerk in Leiden in gestort

05 maart 2011 – PINDAKAASVLOER IN ROTTERDAMS MUSEUM

Rotterdam – In het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen is het omstreden kunstwerk van de Pindakaasvloer van Wim T. Schippers te zien. In totaal zit er 1100 kilo pindakaas in verwerkt. Het kunstwerk is veertien meter lang en vier meter breed. Er zit een laag van 2,5 centimeter pindakaas op. Veel mensen vinden het kunstwerk niks, omdat het voedselverspilling zou zijn. Toch trekt Boijmans meer bezoekers door het kunstwerk.