06 mei 1970 – FEIJENOORD WINT EUROPA CUP I

Rotterdam – Dankzij een 2-1 overwinning op Celtic (doelpunten Israel en Kindvall) is Feyenoord de eerste Nederlandse ploeg die erin slaagt om de Europa Cup I te winnen. Meer dan 20.000 Feyenoord-supporters zijn naar het Italiaanse San Siro stadion gereisd om de wedstrijd te zien.

Lees verder: Feijenoord schrijft voetbalhistorie met winst Europa Cup I

06 mei 2002 – PIM FORTUYN VERMOORD

Hilversum / Rotterdam – Op het mediapark in Hilversum wordt de Rotterdamse politicus Pim Fortuyn doodgeschoten. Kort na de schietpartij wordt even verderop de schutter aangehouden, Volkert van der G.. De dood van Fortuyn leidt tot geschokte reacties. De verkiezingen van 15 mei gaan wel door. De LPF (Lijst Pim Fortuyn) behaalt 26 zetels, de grootste nieuwkomer in de Nederlandse parlementaire geschiedenis.

06 mei 1945 – ONDANKS CAPITULATIE TOCH NOG GEVECHTEN BIJ MAASTUNNEL

Rotterdam – Op 6 mei 1945 wordt om 17:30 het bevel over de stad overgedragen op de Binnenlandse Strijdkrachten. Een aantal van hen raakt rond 19:00 bij de Maastunnel in gevecht met Duitse soldaten van de Kriegsmarine. Er vallen vier doden, twee aan Nederlandse en twee aan Duitse zijde. Elk jaar wordt de dood van de twee jongemannen herdacht op 4 mei.

06 mei 2022 – SCHIETPARTIJ OP ZORGBOERDERIJ ALBLASSERDAM: 2 DODEN

Alblasserdam – Een man uit Alblasserdam schiet twee mensen dood op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam. Twee anderen raken gewond. Korte tijd later wordt John S. opgepakt, die bekent dat hij daarvoor ook al een schoenmaker heeft vermoord in Vlissingen. Ook laat hij in een brief aan RTL Boulevard weten dat hij meerdere keren aan de bel heeft getrokken over psychische problemen.

06 mei 1952 – MARIA MONTESSORI OVERLEDEN IN NOORDWIJK

Noordwijk – In haar woonplaats overlijdt Maria Montessori, de grondlegger van het montessorionderwijs. Als een van de eerste artsen van Italië was ze vooral geïnteresseerd in de verstandelijke ontwikkeling van kinderen. Later reist ze de hele wereld rond om haar onderwijsmethode, waarbij kinderen zelf bepalen op welke vlakken ze zich ontwikkelen en met welke snelheid, te promoten.

Nadat Mussolini de macht greep in Italië, verhuisde ze naar Spanje en later naar Nederland. Maar zelfs in die jaren reisde ze nog de hele wereld over. Montessori overleed in 1952 en is begraven op de Rooms Katholieke Begraafplaats in Noordwijk.

06 mei 1965 – WIE IS DE ONBEKENDE MAN NAAST PRINSES BEATRIX?

Lage Vuursche / Den Haag – In de Britse media verschijnt een foto van prinses Beatrix gearmd met een onbekende man. Door de Daily Expres wordt hij mr. X genoemd. Later blijkt dat de foto al bijna een week oud is en gemaakt is door een fotograaf van de Telegraaf en de Haagsche Post. Omdat de krant de foto niet wilt plaatsen zonder naam en de naam maar niet krijgt, proberen ze via deze truc het in een stroomversnelling te brengen.

06 mei 1976 – WILDE TAXI-ACTIE IN DEN HAAG

Den Haag – Honderden taxichauffeurs blokkeren midden in de nacht de belangrijkste in- en uitvalswegen van Den Haag. Er ontstaat een verkeerschaos. Ze eisen dat de politie optreedt bij niet-betalende passagiers en willen meer veiligheid. In de afgelopen maanden zijn er al meerdere chauffeurs omgekomen. Om half elf wordt de blokkade opgeheven als de chauffeurs een gesprek met de minister wordt beloofd.

Boze automobilisten verplaatsen een taxi die deel uit maakt van een blokkade. Foto: Nationaal Archief (06-05-1976)

06 mei 1984 – FEYENOORD PAKT NA BEKER OOK LANDSKAMPIOENSCHAP

Rotterdam – Met een uitblinkende Johan Cruijff pakt Feyenoord (voor het laatst in de geschiedenis) de dubbel; de beker en het landskampioenschap. De uitwedstrijd bij Willem II (0-5) moet meerdere keren worden stilgelegd omdat meegereisde Feyenoorders op het veld komen. Vier dagen eerder had Feyenoord ook al de beker gepakt na een finale tegen Fortuna Sittard. Later op de dag vieren 40.000 mensen op de Coolsingel dat Feyenoord voor het eerst in 15 jaar weer de dubbel heeft.