07 juni 1989 – VOETBALMINNEND NEDERLAND ROUWT NA SLM-RAMP

Regio – Een toestel van SLM dat onderweg was naar Paramaribo, verongelukt vlak voor de landing. Aan boord van het toestel was het ‘kleurrijk elftal’, met Surinaamse spelers uit de Nederlandse competitie. Onder de slachtoffers zijn Lloyd Doesburg (oud-keeper Excelsior), Wendel Fräser (oud-speler Sparta) en Andro Knel (oud-speler Sparta). In totaal komen er bij de vliegramp 176 mensen om.

Lees verder: Vliegtuigramp SLM bij Zanderij; meer dan 170 doden

SLM-Ramp. Foto: Nationaal Archief/Anefo

 

07 juni 1340 – ROTTERDAM KRIJGT STADSRECHTEN

Rotterdam – Graaf Willem IV van Holland schenkt Rotterdam stadsrechten. Dat houdt in dat de stad bepaalde privileges krijgt, zoals het houden van een markt en het heffen van tol. Rotterdam had in 1299 al korte tijd stadsrechten gehad en later in 1328 waren er ook bepaalde rechten aan de stad toegezegd. Toch wordt 1340 steeds aangehouden als het begin van de stad Rotterdam.

 

07 juni 1995 – ROTTERDAM ZEGT MASSAAL ‘NEE’ TEGEN STADSPROVINCIE

Rotterdam – Als er plannen zijn om een stadsprovincie te maken in Rotterdam en omgeving, komt er een referendum. Een van de gevolgen is namelijk dat Rotterdam dan opgebroken wordt in meerdere kleine gemeenten. En dat gaat de Rotterdammer veel te ver. De opkomst is hoog genoeg en er wordt massaal ‘nee’ gestemd (86%).

 

07 juni 2000 – LAATSTE DOE MAAR REÜNIECONCERT IN AHOY

Rotterdam – In Ahoy in Rotterdam komt er een einde aan de eerste grote reünietour van de popband Doe Maar. In plaats van twee concerten in Ahoy wordt de Rotterdamse muziektempel zestien keer helemaal gevuld. De optredens (die begonnen in Enschede) trokken 175.000 mensen. Daarmee was Doe Maar in Nederland de meeste succesvolle band van 2000. Er kwam ook een album met de naam ‘Klaar’. Die stond vijf weken aan top van de Album top 100. Later volgen er nog meer reünieconcerten.

 

07 juni 2007 – RUZIE OVER GESTOLEN FIETS WORDT FATALE STEEKPARTIJ

Rotterdam – Als een stel voetballende jongens zien dat een fiets wordt gestolen aan de Persoonshaven in Rotterdam-Zuid, gaan ze er meteen op af. Ze spreken hem aan, maar hij pakt een mes en steekt meteen een van de jongens neer. De 18-jarige Rachman Ari overleeft de steekpartij niet. Later wordt Romano E. veroordeeld tot 6 jaar cel (ook na hoger beroep). De veroordeelde in de ‘Fietsendiefmoord’ blijft volhouden dat het zelfverdediging is. Duizend mensen liepen na de steekpartij mee in een stille tocht.

 

07 juni 2018 – OMSTREDEN PEGIDA-BARBECUE OP LAATSTE MOMENT GESCHRAPT

Rotterdam – De rechtse actiegroep Pegida wil op 7 juni een barbecue houden voor de Laleli-moskee in Rotterdam. Daar worden ze opgewacht door honderden moskee-bezoekers. Pegida ziet op het laatste moment toch af van de barbecue met varkensfeest (=onrein) en dat wordt door de moskeebezoekers als overwinning gevierd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *