09 april 1572 – BLOEDBAD IN ROTTERDAM NA SPAANS VERRAAD

Rotterdam – Spaanse troepen in jacht op Watergeuzen willen Rotterdam doorkruisen richting Delfshaven. De Rotterdammers staan dat niet toe. Na dagen van onderhandelen krijgen de Spanjaarden toestemming om in kleine groepjes en met uitgedoofde lonten door de stad te trekken. Een lid van de burgerwacht, smid Zwartjan, ziet dat de Spanjaarden zich niet aan de afspraken houden en valt gouverneur Bossu aan. Hij wordt gedood. De Spanjaarden blijven uiteindelijk ruim een maand in de stad.

Lees verder: Bloedbad in Rotterdam bij Spaanse bestorming

09 april 1940 – BOIJMANS VAN BEUNINGEN KOOPT KOENIGSCOLLECTIE

Rotterdam – Kunsthandelaar en havenbaron Daniel van Beuningen koopt op aandrang van museumdirecteur Hannema voor 1 miljoen gulden de complete kunstcollectie van Franz Koenigs. Die collectie was al sinds 1935 in handen van een Joodse bankiersfamilie Kramarsky, maar was in bruikleen van het museum. Als de Joodse familie naar de Verenigde Staten vlucht, wordt de collectie verkocht aan het museum. De Duitsers staan nog geen maand later op de stoep om de collectie over te neen voor een Führermuseum in Linz. Op dit moment is de Koenigscollectie nog steeds niet compleet terug in Rotterdam.

09 april 2011 – BLOEDBAD IN WINKELCENTRUM ALPHEN AAN DEN RIJN

Alphen aan den Rijn – Tristan van der V. schiet in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn zes mensen dood. Hij vuurde met zijn automatische geweer in een paar minuten meer dan honderd keer op mensen. Daarna pleegt hij zelfmoord. Er raken zeventien mensen gewond. Later blijkt dat de 24-jarige Alphenaar langer psychische problemen had. De vraag richt zich dan vooral op de politie: ‘Waarom had deze jongen een wapenvergunning?’