ROTTERDAM – Wim Jansen had zich heel wat meer voorgesteld van zijn eerste wedstrijd bij Ajax. Het debuut, nota bene in de Kuip tegen zíjn Feyenoord, duurde slechts achttien minuten. Daarna werd hij uit het veld gehaald, omdat hij nauwelijks meer iets kon zien, omdat hij in de warming-up een ijsbal in zijn gezicht had gekregen, gegooid vanaf de tribune. Naar de dader wordt nog gezocht.

Het voorval gebeurde aan het einde van de warming-up. De voormalig ‘mister Feyenoord’ liep rustig over het besneeuwde veld richting de spelerstunnel, toen een ijsbal (van sneeuw was nauwelijks nog sprake) van de tribune vol het gezicht van Jansen raakte.

Jansen ging direct naar de grond. De ijsbal had hem geraakt, net onder zijn linkeroog. Ploeggenoten grepen meteen in en hielpen hem overeind uit de sneeuw en droegen hem vervolgens richting de kleedkamer.

Zicht

In de kleedkamer werd er vervolgens hard gewerkt om Jansen speelklaar te maken. “Direct nadat Wim door de ijsbal was getroffen is hij naar binnen gedragen en in de kleedkamer gelegd. Daar bleek dat het ook zwaar gezwollen was”, verklaarde Ajax-arts Rolink tegenover De Telegraaf.

“Wim zei zelf dat hij niet duidelijk meer kon zien. Er werd afgesproken dat hij wel zou spelen, maar na een kwartier gewisseld zou worden als het zicht in het linkeroog wazig bleef”

(Ajax-arts Rolink in De Telegraaf, 08-12-1980)

Dat Jansen niet honderd procent fit was, dat wisten de spelers van Feyenoord ook. Het leek wel alsof er een beloning lag te wachten op de Feyenoordspeler die er verantwoordelijk was voor de definitieve trap om Jansen uit de wedstrijd te krijgen.

Ivan Nielsen haalde al in de eerste minuten vol uit. Iets later ging Stanley Brard er (veel te) stevig in. Iedere aanslag werd door een groot deel van het publiek met gejuicht begroet.

“We hadden afgesproken om op Wim te gaan jagen”, liet Stafleu aan De Telegraaf weten. “Ten slotte was het z’n debuut en moest hij eerst maar in z’n ritme zien te komen. Maar zo meedogenloos als het nu gebeurde was ook voor mij een volslagen verrassing.”

Na achttien minuten zat de lijdensweg van Jansen erop. Hij werd gewisseld, omdat hij teveel last had van zijn linkeroog. Hij ging meteen door met zijn vrouw richting het Oogziekenhuis, waar een beschadiging aan zijn hoornvlies werd vastgesteld.

Bedreigingen

Na afloop niemand het meer over de puike 4-2 overwinning van Feyenoord op de aartsrivaal.

Jansen had in Hendrik-Ido-Ambacht, zijn woonplaats, de afgelopen weken al tal van bedreigingen ontvangen van Feyenoord-aanhangers die niet konden verkroppen dat voormalig ‘mister Feyenoord’ (15 seizoenen) de overstap maakte naar Ajax na een kort verblijf in de Verenigde Staten.

“Wim dacht er geen seconde aan om thuis te blijven. Hij moest en zou hier spelen”, liet hulptrainer Bobby Haarms weten aan de Telegraaf.

“Ondanks de nare ervaringen voor de wedstrijd rekende hij er ergens toch op, dat het allemaal met een sisser zou aflopen. Het was daarom ook zo’n verschrikkelijk gezicht om hem zo in de kleedkamer te zien liggen. Aangeslagen en volkomen gedesillusioneerd. In je eigen huis zoiets meemaken, zoiets gun je niemand.”

(Bobby Haarms, Telegraaf 08-12-1980)

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieWoede

Bij Ajax stonden bestuursleden, trainer Beenhaker en clubicoon Cruijff in de rij om hun woede over het gebeuren te tonen.

“Achteraf hadden we deze wedstrijd beter niet kunnen spelen”, mopperde Ajax-preses Harmsen tegen Het Vrije Volk. “Toen Wim Jansen door die ijsbal werd getroffen en groggy naar naar de kleedkamer moest worden gebracht, hebben we even overwogen om niet te spelen, maar wat wil je met 60.000 toeschouwers op de tribune. Dat was geen haalbare kaart.”

Ook scheidsrechter Weerink kreeg behoorlijk wat kritiek te verduren. “Veel te laat vielen de gele kaarten”, somde Cruijff boos op. “Weerink voelde de explosieve stemming niet aan. Eerst helpt hij Jansen op de been, maar dan laat hij Peters, Nielsen en Brard het sloperswerk verrichten. Waar was die man mee bezig.”

Ook de veiligheid op het veld was een zorgenpunt voor Cruijff. Vorig jaar werd er nog een mes op het veld werd gegooid bij een wedstrijd van FC Groningen.

“Het begon met een mes, nu een ijsbal. Wat is het volgende voorwerp dat over het veld suist?”

(Johan Cruijff, Het Vrije Volk, 08-12-1980)

Wat Ajax nu met het voorval gaat doen is niet duidelijk. Harmsen kon niet zeggen of er protest aangetekend wordt tegen de uitslag of de hele gang van zaken. Harmsen: “Het was voor ons allemaal wat gemakkelijker geweest als we de wedstrijd hadden gewonnen. We willen niet voor slechte verliezers uitgemaakt worden.”


Hoe ging het verder?

Een 12-jarige jongen, Youseph Bushinal, bleek uiteindelijk degene geweest te zijn die de ijsbal had gegooid.

“Het duurde nogal lang voordat de spelers naar buiten kwamen”, vertelde hij eerder in een interview met OPEN Rotterdam. “En ik was voor de wedstrijd bezig met sneeuw in plaats van papiersnippers. Maar die sneeuwbal werd steeds kleiner. En toen die tunnel open ging, gooide ik met alles wat ik in me had richting die spelers. En ik had de mazzel dat ik vol Wim Jansen in zijn gezicht raakte.”

“Het was natuurlijk gewoon geluk. Heerlijk”, blikt Bushinal terug.

“Ze kwamen het vak in om te vragen wie er had gegooid. Toen zeiden ze op vak S ‘het was mascotte!’, want zo noemden ze mij omdat ik zoveel sjaaltjes had. Dus die gasten waren ook blij met me. Of ik een colaatje wilde of een hamburger. Ik kon alles krijgen, wat ik toen wilde.”

Jansen hervatte een paar dagen na het voorval weer de training. Ajax diende een klacht in, omdat er door Feyenoord te weinig veiligheidsmaatregelen genomen zouden zijn. De wedstrijd zou ongeldig verklaard moeten worden, maar de tuchtcommissie ging daar niet in mee.

Bronnen:

NOS – 27-01-2019 – Feyenoord – Ajax en de ijsbal van Wim Jansen

Algemeen Dagblad – 08-12-1980 – Jansen tóch van slag

De Telegraaf – 08-12-1980 – IJspret met bijsmaak

Het Vrije Volk – 08-12-1980 – Triomf met schandvlek

Gepubliceerd op: 09-12-1980

Auteur: Dave Datema

Verhaalnummer: