ROTTERDAM – Het popconcert in Ahoy van de Britse zanger Cliff Richard is vanavond volledig uit de hand gelopen. Jongeren gingen met elkaar op de vuist en gooiden spullen naar het podium. De zanger, die in de herrie nauwelijks was te verstaan, moest uiteindelijk een veilig heenkomen zoeken. Morgen staan er nog optredens gepland in Den Haag en Amsterdam.

Na enkele nummers vluchtte de Britse tieneridool via een zij-ingang naar buiten. In de zaal lagen toen losgetrokken kabels, her en der lagen stoelen en ook werden er ook nog klappen uitgedeeld, door jongeren onderling.

Zo’n 3700 honderd jongeren waren in Rotterdam afgekomen op de ‘koning van de Twist’ en zijn band The Shadows. Tijdens het voorprogramma werd al een signaal afgegeven dat het geen normale avond zou worden. Als The Ricochets optreden klonk er een flink fluitconcert.

In de hoek van de hal vond toen al het eerste kleine opstootje plaats. Dat werd nog in de kiem gesmoord door de agenten en bewakers die aanwezig zijn.

Maar het wordt pas echt chaotisch als The Shadows voor het eerst op het podium klommen. Zij moesten het publiek klaarstomen voor de hoofdact: Cliff Richard.

“Wilt u blijven zitten, anders kunnen de mensen achter in de zaal niets zien”, roept Top- en Flops-presentator Herman Stok door de microfoon. Dat lijkt enigszins te werken.

Maar korte tijd later wordt het weer onrustig en een paar honderd jongeren stormen naar het podium, dat wordt afgeschermd door hekken. Daarna probeerde Stok het opnieuw om de jongeren tot de orde te roepen.

“Wilt u alstublieft blijven zitten. De mensen bij het toneel moeten weg, anders stoppen de Shadows”

Herman Stok

En dit keer stopten de artiesten ook. Om korte tijd later weer op het podium te verschijnen. Na de pauze verschijnt ook Cliff Richard zelf op het podium. Meerdere keren moet het programma stilgelegd worden omdat het publiek op het podium dreigt te komen.

Kabels die bij het podium lopen worden losgetrokken en een lichtbak, die voor op het podium stond, werd omgetrokken. Het publiek ging zo tekeer dat van het nummer van de zanger eigenlijk niets te horen was.

Uiteindelijk zong de Britse popicoon vijf nummers. Hij sloot af met zijn grote hit Living Doll uit zijn recente film Young Ones. Vervolgens gingen de lichten uit en verlieten de zanger en zijn band snel het podium. Toen de lampen weer aan gingen was het podium leeg.

Ook na het laatste nummer vonden op meerdere plekken in de hal vechtpartijen plaats.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieStaken

Al voordat het tieneridool op het podium verscheen, werd achter de schermen al overlegd of de show wel door kan gaan.

Tijdens het optreden werd de show drie keer stilgelegd. Volgens het Algemeen Dagblad had de zanger er toen wel genoeg van, maar op aandringen van zijn manager ging hij toch weer het podium op.

Tijdens het laatste nummer liep het zo uit de hand dat de artiesten via de nooduitgang het pand verlieten.

“Zoiets hebben wij nog nooit meegemaakt”, zeiden de organisatoren tegen het Algemeen Dagblad. De zanger zelf was mild over zijn publiek.

“Ik neem het hen niet kwalijk. Ze zijn alleen wat tè enthousiast. Ik wilde alleen maar zingen.”

CLIFF RICHARD, ALGEMEEN DAGBLAD (09-04-1962)

Morgen staan er nog twee concerten gepland van Cliff Richard: in Den Haag en in Amsterdam.


Hoe ging het verder?

In Amsterdam en Den Haag bleef het rustig, maar ze hadden hun lesje wel geleerd na Rotterdam. Elke keer als het ook maar een beetje dreigde te escaleren werd het concert stilgelegd.

In Amsterdam kwam het programma wel tot een onverwacht, maar gepland einde. Het leek erop dat Cliff Richard nog een nummer ging spelen, maar plots was de band en de zanger via een zij-uitgang verdwenen, richting Den Haag.

Twee jaar later bezochten de Beatles Nederland. Dat zorgde al voor een ongekende gekte in Nederland. Later dat jaar kwamen ook de Stones naar Nederland. Dat leverde een legendarisch concert op in het Kurhaus, dat ook het einde niet haalde. De chaos echter, was toen behoorlijk wat groter dan bij het concert van Cliff Richard.

Bronnen:

Algemeen Dagblad – 09-04-1962 – ‘Twist liep hoog op’

Het Vrije Volk – 09-04-1962 – Show wordt gestopt

De Telegraaf – 09-04-1962 – Cliff’s onvoltooide

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 07-04-2022

Verhaalnummer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *