ROTTERDAM – De KNVB heeft geen halve maatregelen genomen tegen de Feijenoord-spelers die vorige week weigerden voor Oranje uit te komen. Niet alleen worden de spelers een jaar lang niet uitgenodigd voor het Nederlands Elftal, ook wordt de club niet ingeschreven voor de Europa Cup, als het zich daarvoor weet te plaatsen.

De spelers van Feyenoord kregen de straf te horen na de belangrijke overwinning op Blauw-Wit-Amsterdam (1-1 gelijkspel). Met de uitsluiting van het Nederlands Elftal was wel enigszins rekening gehouden, maar dat Feyenoord niet wordt ingeschreven voor Europees voetbal kwam aan als een mokerslag.

“Iedere Nederlander heeft het recht zich te verdedigen als er een aanklacht tegen hem wordt ingediend, maar wij hebben dat kennelijk niet”, zegt aanvoerder Gerard Kerkum, namens de spelersgroep. “De KNVB heeft zichzelf ermee te pakken. Dit besluit is een aanfluiting. En als je mij nu vraagt hoe ik dit wil betitelen, dan noem ik het a-sociaal en daarmee basta.”

Voorzitter Cor Kieboom liet zich minder uitgesproken uit. “Ik ken geen enkel regelement van de bond die het recht geeft om zo’n zware straf uit te delen. Wij hadden hier niet op gerekend.”

Boycot

Vorige week zondag verloor Oranje in een vriendschappelijke wedstrijd tegen België zonder spelers van koploper Feyenoord. Die hadden enkele dagen eerder naar buiten gebracht dat ze het niet konden opbrengen om voor het Nederlands Elftal uit te komen.

De oefenwedstrijd viel precies tussen twee belangrijke wedstrijd, tegen Enschede en Blauw-Wit, de nummer twee van de Eredivisie.

Volgens de spelers zaten ze in een vormcrisis was er angst voor blessures en was er ook kritiek op de voorbereiding van Oranje. Feijenoord stond enkele weken geleden nog fier bovenaan in de Eredivisie, maar het gelijkspel tegen Blauw-Wit was al de vierde wedstrijd zonder overwinning op een rij.

“We missen op het ogenblik de juiste mentale instelling voor een interlandwedstrijd”

Spelers Feijenoord in Het vrije volk (27-03-1962)

De afgelopen weken werd Feijenoord al getroffen door meerdere langdurige blessures. Zou raakten keeper Eddy Pieters Graafland en verdediger Rinus Bennaars geblesseerd. Ook mist de club Jan Klaassens, die vorige maand bij een auto-ongeluk enkele halswervels scheurde.

Daarnaast zouden Coen Moulijn en Hans Kraaij onlangs in de krant hebben moeten lezen dat ze sowieso gepasseerd zouden worden voor de wedstrijd tegen België, terwijl ze eerder van de bondscoach te horen hadden gekregen dat ze wel bij de selectie zouden zitten.

Wat ook meespeelde, maar dat zeiden de spelers niet, dat het behalen van de landstitel de spelers een behoorlijke kampioenspremie zou opleveren en het deelnemen aan de Europa Cup.

De trainer van Feijenoord, Franz Fuchs, en het bestuur van Feijenoord zijn niet bij de gesprekken in de spelersgroep betrokken geweest. Zij werden later op de hoogte gebracht. De KNVB neemt het bestuur van Feijenoord wel kwalijk dat ze blijkbaar ‘niet genoeg invloed hebben op de spelersgroep om ze op andere gedachten te brengen.’

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieReacties

Aanvankelijk kon Feijenoord nog rekenen op een storm van kritiek vanwege de houding van de spelers. Maar die kritiek is verstomd, nu de straf van de KNVB bekend is.

Meerdere clubs, zoals Ajax, hebben aangegeven dat de straf wel heel zwaar is. “Maar als de KNVB wil sraffen, dan zou ik ook geen andere straf weten. Men kan ook geen boete opleggen of verliespunten in mindering brengen”, aldus voorzitter Melchers van Ajax.

Zelfs de politiek bemoeit zich met de gevolgen van de straf van de KNVB. Sportwethouder Langerak van Rotterdam noemt het een ‘hele slag voor Feijenoord’. “Ik vind het besluit nogal cru. Weliswaar kon de bond onmogelijk lichtvaardig over de daad van de spelers heenstappen, maar aan de andere kant staat dat dit toch wel een enorm zware straf is. Ik hoop alleen maar dat de bond en de club elkaar toch nog ween te vinden.”


Hoe ging het verder?

De spelers van Feyenoord (toen nog met een ‘ij’ geschreven) zijn enorm geschrokken van de straf van de KNVB. De spelersgroep schrijft een brief aan de KNVB waarin ze uitleggen waarom ze hadden besloten om Oranje te boycotten.

Ook geven ze aan weer beschikbaar te zijn voor Oranje, omdat de druk na de laatste wedstrijd grotendeels was verdwenen. Daar kunnen overigens vraagtekens bijgezet worden, want de brief is opgesteld twee dagen na het gelijkspel tegen Blauw-Wit.

Het bestuur van Feyenoord is blij met de houding van de spelers.

Ondanks de storm van kritiek houdt de KNVB vast aan de keiharde maatregel. Feyenoord haalt uiteindelijk de titel binnen, maar het is nummer 2 PSV die werd ingeschreven voor de Europa Cup I, het toernooi voor landskampioenen.

Omdat de KNVB onvermurwbaar is, komt het bestuur van Feyenoord in actie. Er gaat een protestbrief naar de Europese Voetbal Unie, de voorloper van de UEFA. Ook wordt een kort geding aangespannen tegen het besluit van de KNVB.

De rechtszaak wordt uiteindelijk uitgesteld, omdat de commissie van beroep van de KNVB eerst een uitspraak moet doen.

De commissie stelt Feyenoord in het gelijk. De KNVB ging veel te ver met de maatregel, omdat er inderdaad geen artikel in het regelement was die dit soort straffen mogelijk maakte. Ook had de bond eerst moeten navragen bij de spelers wat er speelde. Wel krijgen het bestuur van Feyenoord er ook flink van langs. De bestuurder waren volgens het college ‘veel te onzichtbaar geweest’ en ‘was tekort geschoten in zijn taak om de spelers tijdig terug te brengen op het juiste pad’.

Enkele weken later is de eerste Europa Cup I wedstrijd. Feyenoord haalt de halve finale, tegen Benfica. Er gaan dan vijftienhonderd supporters mee naar Portugal, wat door veel mensen wordt gezien als ‘de geboorte van het Legioen’.

Bronnen:

Het Vrije Volk – 27-03-1962 – Spelers van Feijenoord niet naar Deurne

De Maasbode – 27-03-1962 – Sportief ideaal wijkt voor meest lucratieve

Het Vrije Volk – 09-04-1962 – Rotterdam verbijsterd over uitsluiting van Feijenoord

Leeuwarder Courant – 21-05-1962 – KNVB handhaaft straffen tegen Feijenoord

Het Vrije Volk – 02-07-1962 – Feijenoord toch in Europa-Cup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *