NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL – Op een terrein, net buiten Nieuwerkerk aan den IJssel, is het huwelijksfeest begonnen van zigeunerkoning Koko Petalo. Het feest duurt drie dagen lang, met honderden gasten uit Nederland, België, Frankrijk, Italië, Spanje en Hongarije.

Petalo, koning der zigeuners in West-Europa met een kleine tienduizend volgelingen, trouwde vanmiddag op zijn 22e verjaardag. Zijn bruid is de 19-jarige zigeunerprinses Cisella Nina Atanasio. De plechtigheid wordt voltrokken door de grootmoeder van de bruid.

De bruid droeg een speciale bruidsjapon uit Parijs. Ze droeg een kroon en veel gouden sieraden ter waarde van tienduizenden guldens.

Varkens aan het spit

Het feest was in alle opzichten opmerkelijk te noemen. Voorafgaand aan het feest werden 90 varkens, 950 kippen en talloze vaten bier en flessen bessenwijn geleverd.

Kinderen mochten een ritje maken op de varkens. De dieren werden korte tijd later met een dolkstoot om het leven gebracht. Vervolgens werden ze aan het spit geregen. Het bier werd niet alleen gedronken vanuit glazen, maar zelfs uit laarzen.

Daarnaast was er veel muziek. In de meeste gevallen was er gitaar-, viool- en harmonicamuziek te horen, gemaakt door de gasten zelf. Een opvallende afwisseling was de Rotterdamse rockband ‘Red Skyscrapers’ die rock- en twistmuziek speelde.

Nieuwsgierigen

Het bruiloftsfeest trok ook tal van geïnteresseerden, die niets met het feest te maken hadden.

“Honderden en honderden automobilisten, bromfietsers, wielrijders en wandelaars kwamen naar Nieuwerkerk aan den IJssel om iets van het kleurige exotische feest op te vangen. Ook vanaf de rijksweg Rotterdam-Gouda probeerde men iets te zien.”

(Het Vrije Volk, 31-08-1964)

Op de snelweg ontstonden files, omdat mensen een glimp probeerden op te vangen van het feest. De politie had de grootste moeite om het verkeer door te laten rijden.

Niet alle bruiloftsgasten konden alle aandacht van buitenaf waarderen.

“Met name de vader van de bruidegom, Petalo senior, werd het zo nu en dan te bar. Gewapend met een korte stok rende hij dan langs de afzetting – bestaande uit bumper aan bumper geparkeerde auto’s – en joeg iedereen die te ver was opgedrongen met korte schelle bevelen achteruit. Niemand die zijn aanwijzingen in de wind sloeg: de kleine, magere man boezemde jong en oud ontzag in.”

(Het Vrije Volk, 31-08-1964)

Een deel van de bezoekers kwam om eer te bewijzen aan de nieuwe zigeunerkoning en zijn kersverse koningin. Hij is de opvolger van koning Fernando Westhiner die onlangs overleed in Sliedrecht.

Het burgerlijk en kerkelijk huwelijk wordt volgende maand in Rome gesloten. Daarna gaat het stel wonen in een bungalow in Hoek van Holland.


Hoe ging het verder:

De wittebroodsweken werden ruw verstoord. Op 2 september wordt Petalo door de rechtbank failliet verklaard, na een ruzie met een autohandel over een niet betaalde rekening. Drie dagen later wordt hij aangehouden, tijdens een lunch met zijn kersverse vrouw.

Later geeft Petalo in een interview met het Parool toe, dat alle verhalen over het huwelijk enigszins overdreven en ook waren er wat vraagtekens over hoe groot het mandaat van ‘koning Petalo’ nu precies was.

In de jaren ’70 wordt Petalo een voorvechter voor de zigeuners in Nederland. Hij kwam regelmatig in de media in zijn strijd om standplaatsen voor woonwagens en verblijfsvergunningen voor Roma en Sinti.

Zijn strijd zorgde ervoor dat hij regelmatig in botsing komt met de autoriteiten, bijvoorbeeld in Vlaardingen en Rotterdam. Zo werd hij in mei 1986 opgepakt toen het kamp van de Petalo’s aan de Kanaalweg werd ontmanteld.

Petalo wordt later dat jaar veroordeeld tot vier jaar cel voor het oplichten van een verzekeraar. Hij overleed in 1996 op 53-jarige leeftijd.

Bronnen:

De Telegraaf – 31-08-1964 – Zigeunerkoning Koko Petalo trouwde op verjaardag

Het Vrije Volk – 31-08-1964 – Zigeunerkoning Petalo trouwt in Nieuwerkerk

De Tijd/Maasbode – 31-08-1964 – Week lang feest in Nieuwerkerk aan de IJssel

Het Parool – 12-09-1964 – De zigeuner-‘koning’ die geen koning was

Auteur: Dave Datema

Verhaalnummer: 124

Gepubliceerd op: 28-08-2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *