In de week dat je platgegooid wordt met allerlei jaaroverzichten en terugblikken stelt Dag van Toen een hele andere vraag. Over welke gebeurtenissen van 2017 in onze regio wordt over een paar jaar nog nagepraat? Welke dingen blijven hangen en wat raakt in de vergetelheid?

Let op: dit is slechts een gok van de schrijver. Misschien zie ik wel dingen over het hoofd en sla ik bij sommige verhalen de plank wel helemaal mis.

De geboeide man die ontsnapte uit het ziekenhuis

Het was toch wel vreemd opkijken voor de bezoekers van het Sint-Franciscus in Rotterdam op 18 januari toen een gehandboeide man wegrende uit het gebouw. Het bleek een gevangene te zijn, die een bezoekje had gebracht aan het ziekenhuis en wist te ontsnappen bij zijn bewakers.

Daarna stak hij de A20 over en hield zich een tijdje schuil in Rotterdam. Ruim een maand later werd hij opgepakt in Etten-Leur.

Turken

Wat een drukte en gedoe op de Westblaak in Rotterdam op 11 maart bij het Turkse consulaat. Om stemmers op te roepen om voor de grondwetswijziging van Erdohan te stemmen, gaan meerdere ministers Europa in om daar de achterban toe te spreken.

Maar minister Kaya wordt in Rotterdam niet met open armen ontvangen. Ze wordt tot ‘ongewenst vreemdeling’ bestempeld en moet het land zo snel mogelijk verlaten, krijgt ze in Rotterdam te horen.

Een eindje verderop staat haar achterban, die alsmaar bozer wordt. De bijeenkomst loopt uiteindelijk uit de hand, maar de minister wordt toch het land uitgezet.

Later geeft burgemeester Aboutaleb toe dat agenten ter plaatse toestemming hadden gekregen om hun wapens te gebruiken bij de confrontatie met de minister, mocht dat nodig zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=dph8vTNqvh0

Zuur

Een verwarde man verspreid op 4 mei een zuur in het magazijn van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Meerdere mensen raken onwel en sommige belanden zelfs op de intensive care.

Tijdens de rechtszaak, later in het jaar, blijkt hoe erg de situatie eigenlijk geweest is. Sommige slachtoffers zullen hun hele leven last blijven houden van hetgeen dat in mei is gebeurd.

De man zelf verklaarde dat hij het idee had dat hij gepest werd door zijn collega’s. Bij drie eerdere werkgevers had hij dat ook al gezegd. De uitspraak tegen de man is nog niet bekend.

Feyenoord

Verder is mei de maand van Feyenoord. De club wordt op 7 mei eerst geen kampioen na een onverwachte nederlaag tegen Excelsior. Vervolgens breken er rellen uit in het centrum van de stad.

https://www.youtube.com/watch?v=ZY73xcsMdbk

Een week later, op 14 mei, is het alsnog raak. De club wordt voor het eerst in de 21e eeuw kampioen van Nederland. Een dag later, 15 mei, volgt er een indrukwekkende huldiging op de Coolsingel. Als er meer dan 140.000 mensen bij het stadhuis staan, stuurt de politie per tweet een waarschuwing rond om niet meer naar het centrum te komen.

Een paar dagen eerder, op 11 mei, was er ook op bestuurlijk vlak goed nieuws. De gemeenteraad gaat akkoord met de plannen voor een nieuw stadion voor Feyenoord. Niet iedereen is er even blij mee, maar er is een meerderheid voor het megaproject.

Schedel – Pixabay

Schedel

Soms blijven ook opvallende berichten langer hangen. Bijvoorbeeld het verhaal van de gestolen schedel in Gorinchem. Op 16 november kwam het nieuws naar buiten dat onbekenden op de Groenmarkt een schedel uit een opgraving hebben gestolen.

Van de dader ontbreekt nog ieder spoor. De opgraaflocatie werd na de diefstal werd beter beveiligd.

Lijsttrekker voor 24 uur

Alhoewel zijn naam al vrij snel vergeten zal zijn, zal de mispeer van Geert Wilders in Rotterdam niet snel vergeten worden.

Op 14 december presenteert de PVV-leider Géza Hegedüs als nieuwe lijsttrekker voor de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Om het plaatje te versterken is de presentatie voor de Essalammoskee in Nederland. Die moet dicht, zegt Hegedüs nog.

Maar diezelfde dag nog komen meerdere media erachter dat deze Hongaarse-Nederlander een behoorlijk twijfelachtige achtergrond heeft. Zo heeft de man banden met rechts-extremisten, heeft hij zich anti-semitisch uitgelaten en heeft hij een dubbel paspoort.

Screenshot Antifa-website Kafka.nl

De volgende dag, 15 december, trekt de PVV haar lijsttrekker terug.

Of de miskleun van Wilders nog gevolgen gaat hebben voor de verkiezingen in maart volgend jaar, moet nog blijken. Wie weet zijn de stemmers het dan al lang weer vergeten.

Welke Zuid-Hollandse verhalen missen hier nog op dit lijstje? Stuur een mail naar redactie@dagvantoen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *