Niks te melden tijdens de feestdagen? Maak indruk met interessante feitjes! Deze bijzondere jubilea komen eraan in de eerste maanden van het volgende jaar:


01 januari 2008 – Kerstboomexplosie Vlaardingen (10 jaar geleden)

Tien jaar geleden begon 2008 onbedoeld met een enorme klapper. De gemeente Vlaardingen gedoogt een kerstbomenverbranding op de Broekweg. Maar door de mist blijven de benzinedampen boven de kerstbomenstapel hangen. Als het vuur wordt aangestoken ontploft de boel. Bij ongeveer honderd huizen zijn de ramen gesprongen door de klap.

(Beelden van de explosie. Zet je geluid niet te hard aan!)

20 januari 1968 – De plof van Shell Pernis (50 jaar geleden)

Nog een explosie, maar nu bij Shell Pernis. De klap is zo groot dat er in heel Pernis en Hoogvliet bijna geen huis meer te vinden is zonder glasschade. Twee mensen oveleven de klap niet. Er raken bijna honderd mensen gewond.

 

09 februari 1968 – Rotterdam heeft een metro (50 jaar geleden)

Reken maar op een aardig RET-feestje in februari. De Rotterdamse vervoerder wil de 50ste verjaardag van de metro niet zomaar voorbij laten gaan. Prinses Beatrix en Prins Claus openden in 1968 de 5,9 kilometer lange lijn tussen het station en winkelcentrum Zuidplein.

17 februari 1938 – Rotterdam heeft een Vermeer (80 jaar geleden)

In de Rotterdamse raadszaal is het groot nieuws: Museum Boijmans-van Beuningen heeft eindelijk een topstuk van Vermeer in huis gehaald. Het tot dan toe onbekende stuk is gevonden in Parijs. Maar na de Tweede Wereldoorlog blijkt dat de Emmaüsgangers helemaal niet door Vermeer, maar door meestervervalser Han van Meegeren is gemaakt. Het stuk hangt nog steeds in het museum.

17 maart 1988 – Gifschandaal Alphen aan den Rijn (30 jaar geleden)

Op de stortplaats van de Coupépolder bij Alphen aan den Rijn blijkt jarenlang illegaal bedrijfsafval gestort te zijn. De bodem onder de golfbaan is zwaar vervuild. Ook komen er giftige gassen vrij. De gemeente krijgt forse kritiek omdat de controle op de stort niet al te best is geweest.

 

27 maart 1988 – Ontruiming voor de ‘Bellebom’  (30 jaar geleden)

In Rotterdam worden vele duizenden huizen ontruimd omdat in de Bellevoystraat een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld moet worden. Het is een enorme operatie, de grootste evacuatie na de watersnoodramp.

31 maart 1943 – Het ‘vergeten bombardement’ (75 jaar geleden)

Amerikaanse bommenwerpers willen de Rotterdamse haven bombarderen, maar de bommen vallen woongebieden in Bospolder/Tussendijken en bij de Schiedamseweg. Zo’n 13.000 mensen raken dakloos. Er vallen 326 doden. Omdat de meeste aandacht naar het bombardement van 14 mei 1940 uitgaat, spreken Rotterdammers vaak bij deze gebeurtenis over het ‘vergeten bombardement’.

https://www.youtube.com/watch?v=EG6r8VmGA7g

 

Aan alle bovenstaande verhalen wordt het komend jaar uitgebreid aandacht besteed op www.dagvantoen.nl. Ook over tal van andere verhalen komen nieuwe historische verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *