Het jaar zit er bijna op en dus wordt je op televisie platgegooid met terugblikken, de kranten staan er vol mee en ook op de radio hoor je het ene na het andere jaaroverzicht. Waarom zou het internet dan achter moeten blijven.

Welke gebeurtenissen van 2018 hebben inmiddels een plekje gekregen in de grote database van historische gebeurtenissen van Dag van Toen. Het gaat om gevallen waar over een paar jaar waarschijnlijk nog wel over gesproken wordt, met een hoog ‘oh-ja’-gehalte.

Mist u gebeurtenissen of vindt u het schandalig dat een van de onderstaande gebeurtenissen erbij staat, stuur dan een mail naar redactie@dagvantoen.nl.

 • De storm van 18 januari: “Zo’n storm komt maar eens in de paar jaar voor”, zei het KNMI na de storm. In Rotterdam, Voorhout, Sassenheim, Spijkenisse en Dordrecht worden complete daken van huizen geblazen. Volgens het KNMI zijn er windstoten van meer dan 120 kilometer per uur. Het record lag bij Hoek van Holland (143 km/u).

 • Het debacle rondom de Hoekse Lijn: Een onderzoekscommissie trekt op 15 februari harde conclusies over de verbouwing van trein- naar metro tussen Rotterdam en Hoek van Holland. De verantwoordelijk wethouder greep niet in, ook al was hij meerdere keren gewaarschuwd dat het niet goed liep. Hij stapt dan ook op.
 • De stekende Syriër in Den Haag: Was er op 5 mei nou wel of geen terroristisch motief bij Malek F., de man die op het Johanna Westerdijkpein in Den Haag drie mensen neerstak. De man wordt, in eerste instantie, een ‘verwarde man’ genoemd, vanwege eerder incidenten. Inmiddels wordt een terroristisch motief ook als mogelijkheid gezien door justitie.

https://www.youtube.com/watch?v=XUfg_VKOpMw&t=24s

 • Een bizarre comeback voor FC Dordrecht: FC Dordrecht verliest de eerste playoffwedstrijd voor een plek naar de Eredivisie met 4-1 in eigen huis. Kansloos zou je zeggen, zeker na de 1-0 achterstand halverwege de return op 5 mei. Maar in de resterende helft scoren de Dordtenaren vier keer. Daarna winnen ze ook de penaltyserie. De wedstrijd wordt daarna het ‘wonder van Leeuwarden’ genoemd.

 • Vliegtuigcrash bij Stolwijk: Op 22 mei 2018 stort een Cessna-vliegtuigje neer bij Stolwijk in de Krimpenerwaard. De twee inzittenden komen om het leven. Het toestel had kort voor de crash wat bomen geraakt.
 • De Pegida-barbecue: De rechtse actiegroep Pegida wil op 7 juni een barbecue houden voor de Laleli-moskee in Rotterdam. Daar worden ze opgewacht door honderden moskee-bezoekers. Pegida ziet op het laatste moment toch af van de barbecue met varkensfeest (=onrein) en dat wordt door de moskeebezoekers als overwinning gevierd.

 • Criminele afrekening in Delft: In een koffiehuis in Delft wordt op 7 augustus op klaarlichte dag de voormalig topcrimineel Karel Pronk doodgeschoten. Het gaat om een afrekening.
 • Zelfmoord van Haags raadslid: PVV-raadslid Willie Dille pleegt op 9 augustus zelfmoord. Een dag eerder kwam ze al in het nieuws, omdat ze beweerde dat ze was verkracht door een groep moslims. Daarbij zou haar rol als PVV’er meegespeeld hebben.
 • Toch geen cartoonwedstrijd in Den Haag: Geert Wilders blaast op 30 augustus een cartoonwedstrijd af, die gepland stond voor het het Tweede Kamergebouw. Op de expositie zouden tekeningen van Mohammed getoond worden. Directe aanleiding voor het afblazen zijn demonstraties in Pakistan tegen de cartoons en de arrestatie van een terrorist in Den Haag.
 • Hackers ontdekt bij het OPCW: Op 4 oktober 2018 maakt de MIVD bekend dat de Russen geprobeerd hebben om de OPCW in Den Haag te hacken. Vier mannen zetten een auto bij het Marriott-hotel met daarin apparatuur, waarmee je op korte afstand kan inbreken in een wifi-netwerk. De mannen worden het land uitgezet. Rusland ontkent dat de mannen aan het spioneren waren.

 • Unilever trekt verhuisplannen in: Unilever trekt op 5 oktober het plan in om het hoofdkantoor van Londen te verplaatsen naar Rotterdam. Daarmee houdt het bedrijf dus twee hoofdkantoren. Het zorgt ervoor dat de discussie over het afschaffen van de dividendbelasting voor bedrijven weer een nieuwe impuls krijgt. Het schrappen van de belasting wordt een paar weken later ingetrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *